Ексклюзиви
понеділок, 27 травня 2019 00:16

Українець розповів про особливості життя в країні розміром з Київську область
5

У Словенії все спокійно п'ють воду з-під крана
Фото: bit.ua
Вартість оренди за 2-3 кімнатну квартиру  в Любляні від 450 до 700 євро на місяць
Майже кожні вихідні їздять по Словенії в якесь нове місце або в сусідні Італію або Австрію.
Словенці працюють з 7-8 ранку і до 16:00, максимум 17:00, тому пробки в місті починаються близько трьох.
Словенці сортують сміття на 5 основних складових - упаковка, скло, органіка, папір і більш складні відходи, що не потрапили в перші 4 категорії.

Словенія - розміром із Київську область. Якщо добре продумати маршрут, можна побачити всі основні круті місця країни за 3-5 днів від моря до Альп. Про своє життя в цій країні розповів українець Євген Чеботарьов, який заснував CEO агентство подорожей WellCo, пишуть на ресурсі bit.ua

ЧОМУ Я ПЕРЕЇХАВ

Ми живемо в Любляні. Інше місто для життя особливо і не розглядався, бо навіть Любляна після Києва - маленька і повільна, тут близько 300 тисяч чоловік. До переїзду ми завжди багато подорожували, а за останні роки встигли навіть пожити в Нью-Йорку і в Домінікані. Якщо ми довго сидимо на місці, нас накриває туга, так що пошук нових напрямків - це постійний процес. Тим більше що ми працюємо в туризмі та давно шукали, в який бік розширити наш теперішній туристичний бізнес в Києві. Ми, без перебільшення, прожили вже кілька життів в різних країнах і культурах. Коли у нас народилася дочка, стало зрозуміло, що будь-який переїзд з часом стане недоречним, бо складніше буде проходити адаптація дитини. А поки вона маленька (2,5 роки), є відмінна можливість змінити світ, який її оточує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Робота, як відпочинок - власник школи серфінгу розповів про життя на Шрі-Ланці

У Словеныю ми переїхали майже блискавично - в один з вечорів подруга згадала про симпатичну маленьку країну, де ми, по-перше, ще не були, по-друге, все прозоро і відносно просто з точки зору відкриття і ведення бізнесу і переїзду. І по-третє, вона ідеально вкладається в наші інтереси - Словенія шалено красива і з божевільним потенціалом для туризму.

Автор: bit.ua
  Вартість оренди за 2-3 кімнатну квартиру  в Любляні від 450 до 700 євро на місяць
Вартість оренди за 2-3 кімнатну квартиру в Любляні від 450 до 700 євро на місяць

Переїхали ми в найскладніше для переїзду пору року - у вересні. Річ у тому, що Любляна - місто студентів, в цей час вони якраз з'їжджаються на навчання. Тому було складно знайти квартиру, яка відповідала б нашим критеріям - попит значно перевищував пропозицію, а ціни були на піку. Тому майже відразу ж довелося переглянути бюджет і наймати квартиру дорожче, ніж хотіли, і менше за розміром.

ПРО ЦІНИ І ПОКУПКИ

Ми винаймаємо квартиру з однією спальнею - 2-кімнатну за нашими мірками - в зовсім новому житловому комплексі з великою територією, паркінгом, своїм парком з фонтаном, а відразу за воротами починається красивий ліс. Але у своїх пошуках довелося побачити різне житло, так що розслаблятися в Любляні не варто. До центру Любляни нам 10 хвилин на авто. Хоча тут з будь-якого місця до центру не більше 20 хвилин.

Наша квартира коштує 650 євро, але ціна компенсується досить скромними за місцевими мірками рахунками за комуналку. В цілому, вартість оренди пристойного житла в Любляні знаходиться в діапазоні від 450 до 700 євро на місяць, якщо ми говоримо про 2-3-кімнатних квартири. Восени ми платили за комунальні близько 115 євро, зараз, взимку - 140-180 євро. В цю ціну входить електрика і газ, обслуговування будинку - близько 60-70 євро, і інтернет - 17 євро. Цікаво, що кожен власник квартири в багатоквартирному будинку може вибрати постачальника електрики та газу, і тарифи у кожного власника будуть, відповідно, свої. А ось, наприклад, в старих будинках рахунку тільки за опалення можуть бути як половина оренди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "195 гривень за пучок кропу" — українка шокувала цінами на Багамських островах

До речі, комунальні платежі в Словенії залежать не тільки від сезону, але навіть від погоди: коли йде багато дощів, керуюча компанія може виставити додаткові рахунки за чистку стоків від листя або прибирання снігу. Влітку прибирання території менше, і рахунки, відповідно, нижче. В наступному місяці можуть міняти лампи в системі освітлення твоєї вулиці, і за це теж можна отримати додаткові цифри в рахунку.

Ціни на продукти в середньому такі ж, як в Києві - щось трохи дорожче, щось дешевше, і в середньому виходить, що відсотків 20% всього переплачуємо. М'ясні продукти дешевше, ніж в Україні. Літр молока коштує 60-70 євроцентів, яйця - 1,29 євро за десяток. Ми намагаємося привчити себе грунтовно закуповувати продукти раз на тиждень, а в будні докуповувати тільки необхідні дрібниці. На мобільний зв'язок ми витрачаємо 10 євро в місяць на 1 телефон - це безлімітний пакет дзвінків + 20 ГБ інтернету на місяць.

Автор: bit.ua
  Словенці працюють з 7-8 ранку і до 16:00, максимум 17:00, тому пробки в місті починаються близько трьох.
Словенці працюють з 7-8 ранку і до 16:00, максимум 17:00, тому пробки в місті починаються близько трьох.

У Словенії, як і в багатьох країнах Європи, відмінні ціни на одяг. Європейські массмаркет-бренди коштують пристойно дешевше, ніж в Україні. А якщо прийшов сезон розпродажів, іноді нам, українцям, просто неможливо повірити в ціни на стендах. Нещодавно ми випадково зайшли в ZARA в самий пік сезонного розпродажу та одяглися з дружиною з ніг до голови на 140 євро. І дитини оновили на 50 євро. Наприклад, джинсова куртка ZARA коштувала від 12 до 24 євро. Пара середньостатистичної чоловічого взуття - від 7 до 20 євро. Це був рай шопоголіка.

Окрема стаття витрат - автомобіль. Літр бензину коштує 1,3 євро. У нас гібридний автомобіль, що дуже виручає в питанні витрати палива. Ми практично кожні вихідні катаємося в міні-подорожі по країні або в сусідні Італію або Австрію, тому навіть на гібриді викочуємо пристойно. Обов'язково раз на рік на кожний автомобіль купується віньєтка - проїзний для використання платних доріг. Вона коштує 110 євро.

ПРО РОБОТУ

Через те, що дочці 2,5 року, наш ранок починається з того, що ми відвозимо її в садок до сніданку, на 8 ранку. Згідно із законом дитина не може перебувати в садку довше 9 годин поспіль, тому забираємо ми її не пізніше 17:00. Працюємо ми у своєму офісі - для роботи туристичної компанії в Словенії недостатньо тільки ліцензій (вимоги до яких досить серйозні). Наявність офісу обов'язково. Ну і взагалі, працювати вдома - це не наше. Вже дуже складно себе змусити продуктивно працювати там, де ти звик відпочивати.

НОВІ ДРУЗІ

Більшість наших контактів усередині Словенії ділові, серед них є як словенці, так і іммігранти. Причому словенці всі як один дуже відкриті до співпраці, тому що зацікавлені в туристах - багато хто йде назустріч з особливими умовами.

Автор: bit.ua
  У Словенії все спокійно п'ють воду з-під крана
У Словенії все спокійно п'ють воду з-під крана

Друзів серед робочих контактів в Словенії ми поки особливо не завели. Все-таки робота - це робота, а друзі з іншого боку. До того ж дочка ще маленька, і залишити її ні з ким - всюди поза роботою і садочка ми буваємо втрьох. Потусити особливо не вийде. Але серед наших клієнтів, які приїжджають в подорожі до Словенії, більшість молодь, і з деякими з них ми з задоволенням проводимо час. З кимось можемо з'їздити покататися на лижах, з кимось випити кави або провести день в термальному аквапарку. Наші тури по Словенії ми теж формуємо так, щоб самим було цікаво, плюс їх же супроводжуємо, тому тут збираються відмінні компанії, з якими ми чудово проводимо час. Якщо підсумувати, то особливого дефіциту спілкування ми не відчуваємо. Якщо є бажання знайти друзів, в Словенії це зробити можна без особливих зусиль. Люди досить відкриті та комунікабельні.

НОВІ ЗВИЧКИ

Ритм життя інший, і до нього доводиться звикати. Словенці працюють з 7-8 ранку і до 16:00, максимум 17:00, тому пробки в місті починаються близько трьох. Нашій людині не збагнути: виходиш на вулицю у звичні 10 ранку і нікого не бачиш - всі вже на роботі давно. Незвично, що в неділю багато магазини та торгові центри або не працюють зовсім, або працюють півдня. У перший час знайти місце, де можна купити продукти в вихідний день, було справжньою пригодою. До слова, словенці ходять в магазини зі своїми сумками та майже ніколи не купують пакети, ми теж до цього звикли. Тільки тут починаєш розуміти, яку величезну кількість сміття ми виробляємо. Тепер у нас в багажнику завжди є 2-3 сумки для походу в маркет.

Ще словенці сортують сміття на 5 основних складових - пакування, скло, органіка, папір і більш складні відходи, що не потрапили в перші 4 категорії. Цей факт нас шалено тішить, тому що ми звикли це робити ще в Штатах, і в Україні ми також намагалися сортувати сміття, але це було непросто й іноді марно.

Мабуть, найбільшим здивуванням для мене в Словенії був той факт, що словенці практично не їздять на автомобілях з автоматичними коробками передач. Відповідно, і пропозицій з продажу авто на автоматі практично немає. Мене досі це дивує, вони маніяки механіки.

ГАСТРОНОМІЯ

У Словенії всі спокійно п'ють воду з-під крана, і нам це було дико незвично. Але це дійсно чиста і смачна вода, постійно проходить всі перевірки за європейськими нормами, так що воду ми давно не купуємо і звикли завжди й скрізь носити з собою спортивну пляшку і поповнювати її водою з крана. Не беруся стверджувати на 100%, але мені здається, в Словенії навіть не існує служб доставки води, як у нас.

Автор: bit.ua
  Словенці сортують сміття на 5 основних складових - упаковка, скло, органіка, папір і більш складні відходи, що не потрапили в перші 4 категорії.
Словенці сортують сміття на 5 основних складових - упаковка, скло, органіка, папір і більш складні відходи, що не потрапили в перші 4 категорії.

У раціоні харчування стало більше європейських сирів і якихось цікавих м'ясних виробів. Тут їх величезний вибір, і коштують вони не таких шалених грошей, як у нас. Поруч Італія - ​​а розповідати про її гастрономічні досягнення немає сенсу. Ще в Словенії досить пристойні локальні вина і відмінний вибір європейських вин. Це як раз той продукт, який кардинально відрізняється ціною від київських в кращу сторону.

Але, мабуть, найголовніше відкриття, яке я зробив ще за часів перших подорожей до Словенії, - їх випічка. Вона чудова! Пекарні тут дуже популярні та знаходяться практично через кожен кілометр. Круасани, багети та хліб, і місцевий рулет під назвою "бурек" з м'ясною, сирною або фруктовою начинкою. Іноді мені доводиться змушувати себе силою пройти повз. Коротко кажучи, всім раджу заглянути в пекарню, якщо будете в Любляні.

ПРО МОВУ

Величезний плюс - 90% населення говорить англійською. Це дуже виручає в будь-якому місці та ситуації. Кожному бізнес-іммігранту покладені безкоштовні уроки словенського, яких вистачає для досягнення цілком стерпного рівня. Але на курси ми поки не потрапили, бо катастрофічно не вистачає часу. Так що ми все ще не говоримо на словенському. Але звичайно, ми плануємо зайнятися мовним питанням щільніше, як мінімум тому що дитина в словенському садку і скоро ми перестанемо його розуміти.

ПРО ВІДПОЧИНОК

Майже кожні вихідні ми катаємося по Словенії в якесь нове місце або в сусідні Італію або Австрію. Тут все поруч - сьогодні катаєшся в горах на кордоні Австрії або Італії (або в самій Австрії або Італії), завтра гуляєш на морі в Порторожі або взагалі в Хорватії. Тут дуже популярний відпочинок на 1-2 ночі поза домом, словенці приїжджають на термальні курорти, купаються в басейнах і аквапарках або приїжджають на вихідні в гори. Є приказка, що словенці народжуються в лижних черевиках, і схоже, що це так - на лижах тут стоять навіть 2-річні діти, а сноубордистів при цьому майже немає. Ще я, мабуть, ніде не зустрічав такої кількості людей з рюкзаками - в походи ходять навіть пенсіонери, їх можна зрозуміти - в Словенії понад десять тисяч туристичних маршрутів.

Автор: bit.ua
  Майже кожні вихідні їздять по Словенії в якесь нове місце або в сусідні Італію або Австрію.
Майже кожні вихідні їздять по Словенії в якесь нове місце або в сусідні Італію або Австрію.

Наші улюблені місця - це однозначно озеро Бохинь і Логарская долина. Бохинь - льодовикове альпійське озеро в Триглавського заповіднику, ми повертаємося сюди постійно, і воно дуже різне в різні пори року. Влітку тут відмінні пляжі, взимку поруч гірськолижний курорт. Обов'язково до відвідування в будь-який час року.

Логарская долина входить в наш особистий топ-5 світових місць поряд з в'єтнамським Халонг і домініканським нежилим островом Кайо Арена, де ми бували. Це довга долина шириною всього 250 метрів і довжиною 7 кілометрів. Ми настільки перейнялися Логарской долиною, що вирішили організувати тут йога-тур, складно уявити більш заспокійливо місце.

ПРО ЛОКАЛЬНІ МІСЦЯ

Ми бували й знаємо кілька місцевих гірських міні-ферм, сироварень і виноробства. Там потроху починають з'являтися туристи, але все ж ці місця залишаються дуже автентичними. У них поринаєш в сільське життя місцевого населення, яке руками виробляє вино або сир. Можна погладити корів і побігати по галявинах. Такий зелений туризм для обраних.

Останні 4 роки в Словенії туристичний бум, і країна знаходиться на піку, тому словенці намагаються заробляти на туризмі, постійно придумуючи нові розваги та відкриваючи мандрівникам нові маршрути.

ПОРАДИ УКРАЇНЦЯМ В СЛОВЕНІЇ

З лайфхаків: в Любляні є безкоштовний міський Wi-Fi в центрі міста прямо на вулиці. Потрібно тільки під'єднатися до мережі та авторизуватися на спеціальному сайті wifreeljubljana.si зі смс-кодом. І у вас 60 хвилин безкоштовного інтернету.

А ще можна кататися по місту на велосипеді практично безкоштовно - потрібно купити міську картку Urbana (вона продається майже в кожному кіоску з пресою) і зареєструватися на сайті en.bicikelj.si - купуєте підписку на рік за 3 (!) євро і досліджуєте Любляну на ровері. Перші 30 хвилин користування велосипедом взагалі безкоштовні. За півгодини в Любляні можна доїхати майже куди завгодно, а велосипедних станцій дуже багато.

Всім любителям міцного алкоголю раджу традиційну настоянку на груші - вільямовка. Почитайте на дозвіллі, як вона проводиться. І захопіть фестал, якщо збираєтеся знайомитися з місцевою кухнею. Вона тут жирна і дуже поживна. Скидається на австрійську і німецьку - смажені ковбаски, тушкована капуста, картопля і все найсмачніше і шкідливе.

Українці Сергій та Роман Шевченки з Дніпра готують у власній кондитерській "Вишукані десерти братів Шевченків" мусові тістечка. Вважають їх родзинкою закладу, розташованого в самому центрі польського Кракова.Такого виду десертів у цьому місті небагато.

Зараз ви читаєте новину «Українець розповів про особливості життя в країні розміром з Київську область». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути