вівторок, 21 листопада 2017 12:06

"Вдарити дитину - означає загриміти в поліцію" - українка про рік життя у шведській родині

"Вдарити дитину - означає загриміти в поліцію" - українка про рік життя у шведській родині
Бити дітей у Швеції вважається непристойним Фото: flickr.com.

Кричати на дiтей, а тим бiльше бити їх, у Швецiї вважають непристойним. Ця країна стала 1-ою у Європi, де законодавчо заборонили будь-яке фiзичне покарання дiтей. Вдарити дитину, навiть злегка, але публiчно - означає вiдразу загримiти в полiцiю.

"Обов'язково хтось повiдомить службу порятунку. А ще тут вчать, що всi люди рiвнi незалежно вiд статi — це, як молитву, втокмачують з дитячого садка. I дiвчата, i хлопчики на заняттях вчаться шити, в'язати, кувати залiзо та куховарити", - розповідає 23-річна Анна. Рік прожила у шведській родині.

Поїхала за програмою, яка передбачає проживання у шведських родинах, виконання соціальних робіт - догляд за немічними старенькими або дітьми, повідомляє svitua.

"Іноземця забезпечують харчуванням, кишеньковими грошима і дають можливість вивчати іноземну мову за рахунок господарів. Вирішила, що в моїй ситуації це досить непогано. Я незаміжня, батьки здорові та ще й працюють, а мені так хочеться побачити світ", - розповіла Анна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Електрику вмикають на кілька годин: українка розповіла про життя в Нігерії

Вартість мовних курсів — близько 120 євро за 3 місяці, "кишенькові" — до 500 євро на місяць.

"Вирішила ризикнути і за два мiсяцi я збирала валiзи. Мене чекала родина: батько - 45-рiчний Тумас, його дiти - 11-річний Ерiк, прийомна 12-річна Сiльвiя і 2-річна Марiя. Вони мешкають у Вестеросi, - каже Анна. - Найперше, до чого я мусила призвичаїтися у Вестеросi вiд самого початку, — рано лягати в лiжко, адже вставати доводилося дуже рано, о шостiй. Так тут роблять усi й повсюдно. Iноземцi, що приїжджають до Швецiї вперше, дивуються: вулицi навiть великих мiст пiсля 22:00 вимирають".

За словами дівчини, найбільше здивували дешеві ціни на одяг та вартість лікування у стоматолога.

"Я придбала собi новенький зимовий пуховик лише за 30 євро, щоправда, це було у квiтнi, коли магазини позбувалися зимового асортименту. Але був момент, коли я почувалася жебрачкою. У мене страшенно розболiвся зуб, i Тумас завiз мене до стоматолога. Лiкування i невеличка пломба коштували майже 800 євро. Це дорого i для шведiв, але своїм громадянам держава надає субсидiю на стоматологiчнi послуги, стимулює людей дбати про зуби. Тумас розплатився, а потiм вираховував по 100 євро з кожної моєї зарплати".

Українцям влаштовують шопінг-тури до Кракова. 4-денна поїздка обійдеться у 1891 грн на людину. Сюди входить проживання у готелі та проїзд. Також для тих, хто їде вперше, проводять екскурсію по найбільших магазинах. Гід розповідає, що і де вигідно купувати.

Зараз ви читаєте новину «"Вдарити дитину - означає загриміти в поліцію" - українка про рік життя у шведській родині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути