середа, 04 липня 2018 00:15

"Після України був культурний шок "- українець про переїзд до Польщі

"Після України був культурний шок "- українець про переїзд до Польщі
У Польщі середня вартість житла для сім'ї від 12 тис. грн до 20 тис. грн в місяць. Фото: 112.ua/

Середня вартість житла для сім'ї в Польщі від 12 тис. грн до 20 тис. грн в місяць. Все залежить від розташування. На їжу для двох чоловік в середньому йде близько 6 тис. грн в місяць.

Про це в інтерв'ю obozrevatel розповів Ігор Будеев із Запоріжжя, який 1,5 року живе у Кракові.

"Ми з дружиною Женею вирішили переїхати в Польщу в зв'язку з кризою. У мене була фірма, яка виконувала підрядні роботи для провідних телекомоператорів, у дружини - дитячий центр, але ми були змушені його закрити із-за ситуації в країні. Події не давали приводів для оптимізму, і ми прийняли рішення про переїзд сім'єю, - Ігор Будеев. - У Євгенії є польське коріння. Краків був вибраний виходячи з його розташування: зручно добиратися в різні міста Європи. Також у Кракові привернула історична цінність – наявність великої кількості туристів дозволяло планувати бізнес".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парасолька без дощу і какао замість гарбуза: українець розповів про дивацтва філіппінців

Зареєструвати фірму в Польщі іноземцеві дуже легко. Єдина складність, яка може виникнути – це мова, говорить українець.

"Але в Польщі вже давно дуже багато російсько - та україномовних бухгалтерських компаній, юристів, які можуть допомогти в підготовці необхідних документів. Так і будь-який чиновник допоможе розібратися, що потрібно зробити, як заповнити бланк. Коли ми відкривали наші магазини, нам необхідно було зареєструвати каси. Реєстрація наших касових апаратів зайняла буквально 5 хвилин".

У Польщі дуже вигідно фіксувати і підтверджувати всі витрати компанії. В будь-якій торговельній точці видадуть фактуру протягом однієї хвилини, її можна оплатити як готівкою, так і з рахунку своєї компанії. Всі процедури дуже спрощені.

"Після України був "культурний шок". Чистота на вулицях, чистота в під'їздах, чистота на газонах та в місцях відпочинку. Ми брали участь у спортивному заході в якості спонсора, учасників було близько 2000 осіб та близько 500 автомобілів. Паркінг для авто був організований на зеленому лузі. Так от, після закінчення заходу, всі машини почали роз'їжджатися, залишаючи після себе невинно чистий луг. Жодного папірця, ні єдиного пакета або пляшки. І це при тому, що ніхто з обслуговуючого персоналу не ходив і не прибирав".

В Еквадорі завдяки теплому клімату люди менше хворіють, не потрібно сплачувати за опалення, купувати зимовий одяг. Значно нижчі комунальні послуги. А ціни на продукти харчування дуже схожі на українські. При цьому мінімальна заробітна платня у країні складає $386 на місяць, а в Україні - $142. Про схожість між Еквадором і Україною розповідає Алла Теплюк зі Слов'янська, котра мешкає у країні 6 років. Емігрувала до батьків, які переїхали 10 років тому.

Зараз ви читаєте новину «"Після України був культурний шок "- українець про переїзд до Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути