Ексклюзиви
понеділок, 08 грудня 2008 18:08

9 грудня

1863 — на хуторі Вільховий Яр (нині Сумщина) народився Борис Грінченко, письменник, літературознавець, історик. 1881 року при Харківському університеті складає іспити на звання народного вчителя. Вчителює на Слобожанщині та Катеринославщині. Із 1902-го живе та працює в Києві. Є автором етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови та літератури. Зокрема "Рідного слова" — книжки для читання в школі. Укладач чотиритомного тлумачного "Словаря української мови". Один з організаторів, а із 1906-го по 1909-й — керівник товариства "Просвіта". Перекладав українською Йогана Ґете, Генріха Гайне, Віктора Гюґо. Помер 1910-го в Італії під час лікування від туберкульозу. Похований на Байковому цвинтарі.


1953 — американська компанія з виробництва техніки "Дженерал Електрік" в атмосфері страху перед "червоною загрозою" оголосила, що всі працівники-комуністи будуть звільнені з роботи.


1989 — на аукціоні в Лондоні картину аноніма "Відплиття аргонавтів" (1487 рік) було продано за $6,7 млн — рекорд для картини невідомого автора.

Зараз ви читаєте новину «9 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути