Ексклюзиви
вівторок, 30 березня 2010 07:22

30 березня

1742 — російська імператриця Єлизавета Петрівна, яка зійшла на трон наприкінці 1741-го, розпорядилася: "Всем обывателям объявить с подписками, чтоб никто в Москве по улицам на резвых лошадях отнюдь не ездили и людям утеснения и убивства не чинили". Указ з"явився, коли Єлизавета, москвичка, прибула з усім двором із Петербурга до рідного міста на призначену на початок травня коронацію й була обурена, що там "многие всяких чинов люди ездят на резвых лошадях и давят и побивают людей".


1865 — у Пряшеві (нині Словаччина) на 62-му році життя помер Олександр Духнович, греко-католицький священик, літератор і педагог. Писав язичієм — мішаниною церковно-слов"янської, російської й місцевих закарпатських говірок. Наприкінці минулого року Закарпатська облрада вірш Духновича "Подкарпатские русины" прийняла гімном області. Водночас він є гімном сепаратистського русинського руху. Починається так:

Подкарпатские русины,

Оставьте глубокий сон.

Народный голос зовет вас:

Не забудьте о своем!


1896 — світ уперше дізнався про психоаналіз. Цього дня в четвертому томі паризького журналу "Ревю Неврольожік" опубліковано 8-сторінкову статтю "Спадковість й етіологія неврозів" мало кому відомого 40-річного віденського психіатра Зиґмунда Фройда. У перших працях психоаналітика окреслено лише контури теорії, що базовою для психіки людини визначала роль підсвідомого та сексуального начал.

Зараз ви читаєте новину «30 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути