Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 00:02

2 вересня

490 до Р. Х. — після перемоги афінян над армією перського царя Дарія I Великого біля міста Марафон до Афін зі звісткою про це відрядили воїна Фітіпіда. Він пробіг 42 км. "Радійте, ми перемогли!" — вигукнув на головній площі Афін і помер.

На його честь на відновленій Олімпіаді в грецькій столиці 1896-го відбувся забіг між Марафоном і Афінами. Відтоді марафонський біг входить до олімпійської програми.


1945 — у гавані японської столиці Токіо на борту лінкора "Міссурі" підняли прапори США, Великої Британії, СРСР і Китаю. О 9.00 тут підписали Акт про капітуляцію Японії. Процедурою керував верховний головнокомандувач союзних військ, американський генерал Дуґлас Макартур. Потім свої підписи поставили представники США, Китаю, Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії. Завершилася Друга світова війна.


1996 — в Україні почалася грошова реформа. Тривала до 16 вересня. Замість купонокарбованця запровадили нову валюту — гривню. У ній перерахували ціни, тарифи, оклади, стипендії, пенсії тощо. Карбованцеві вклади населення перевели у гривню за курсом 100 тис. крб за 1 грн без будь-яких обмежень.

Зараз ви читаєте новину «2 вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути