Ексклюзиви
середа, 13 жовтня 2010 02:13

13 жовтня

1781 — австрійський імператор Йосиф II (1741–1790) видав "Маніфест про віротерпимість і свободу преси". Для початку він урівняв у правах католиків, православних протестантів і юдеїв. Скасував ті монастирі й духовні ордени, які не займалися освітою народу чи доглядом за хворими. Імператор прагнув створити модернізовану й чітко керовану державу, що передусім турбуватиметься про благо народу. Так почалася "десятирічка Йосифа" — нечуваний доти в історії період за продуманістю і темпами прогресивних перетворень у країні. Йосифа II називали кайзером-революціонером.


1924 — в Одесі відбувся страйк тимчасових робітників на державній скотобійні. Вимога страйкарів — підвищення заробітної плати та зарахування на постійну роботу. На загальному зібранні робітників скотобійні учасники страйку висловили недовіру завкому і спілці харчовиків. Завдяки штрейкбрехерам з комуністів і комсомольців та під загрозою закриття виробництва, страйк придушили. Його призвідників звільнили.


1997 — британець Енді Ґрін на реактивному автомобілі "Траст Суперсонік" у Чорній пустелі в американському штаті Невада розвинув швидкість 1230 км/год. Це на 1,003% більше, ніж швидкість звуку.

Зараз ви читаєте новину «13 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути