понеділок, 16 серпня 2010 20:00

Викраденого Караваджо повернуть в Україну не раніше ніж через півтора роки

Викраденого Караваджо повернуть в Україну не раніше ніж через півтора роки

Картина геніального Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Узяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди", викрадена з Одеського музею західного і східного мистецтва, буде повернена до України не раніше ніж через півтора роки.

Про це заявив директор музею Володимир Островський сьогодні на прес-конференції в Одесі.

"Це пов"язано з критичним станом картини - фарба на згинах на 60-80 відсотків втратила зв"язок з полотном", - додав Островський.

Картина знаходиться в Державній картинній галереї Берліна, але, за оцінками фахівців, "нетранспортабельна - фарба при переміщенні обсипається", відзначив він. З урахуванням цього фахівці берлінського музею запропонували безкоштовно зафіксувати фарбовий шар картини.

За словами директора музею, можливий і інший варіант: полотно в берлінській галереї відреставрують, а в якості розрахунку за виконання таких робіт Міністерство культури і туризму України надасть галереї ексклюзивне право першою виставити врятований шедевр. Відповідну пропозицію дирекція Одеського музею західного і східного мистецтва виклала в листі, направленому керівництву Мінкультури України, оскільки музей не має достатньо коштів, щоб сплатити реставрацію картини.

За словами Островського, якщо міністрам культури України і ФРН не вдасться досягти відповідної домовленості, то картина із зафіксованим фарбовим шаром буде передана Президентові Віктору Януковичу в ході майбутнього візиту до Німеччини.

При цьому слід врахувати, що в Україні реставрація картини може тривати декілька років через відсутність належної бази в Київському реставраційному центрі.

Островський також підкреслив, що і одеські мистецтвознавці, і мистецтвознавці з Державної картинної галереї Берліна, де знаходиться картина, не сумніваються, що цей шедевр належить кисті геніального Мікеланджело Мерізі да Караваджо.

Нагадаємо, шедевр геніального Мікеланджело Мерізі да Караваджо "Узяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди" вартістю близько 100 млн. дол. був викрадений в ніч на 4 серпня 2008 року. Картину вдалося викрасти через недостатньо надійну охорону експонатів музею.

Пізніше фахівці висунули гіпотезу, що полотно при крадіжці було пошкоджене і вивезене за межі території України.

25 червня в Берліні співробітниками МВС України спільно з правоохоронними органами Німеччини було затримано троє громадян України і одного громадянина ФРН, які викрали картину Караваджо "Узяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди", повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Викраденого Караваджо повернуть в Україну не раніше ніж через півтора роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути