Ексклюзиви
четвер, 01 лютого 2018 21:45

Плетені черепи, утеплені кастрюлі і Ленін з хутра - відкривається виставка художниці з Сибіру
11

Робота Наташі Юдіної
Фото: ugallery.com.ua
Робота Наташі Юдіної
Художник Наташа Юдіна
Робота Наташі Юдіної
"Триіпостасний светр"  Наташі Юдіної

Другого лютого в одеській галереї Invogue відкривається виставка "Хутряні і в'язані сни" сибірської художниці Наташі Юдіної.
Експонати - з матеріалів, що зберігають тепло - в'язання і шкури тварин.
"Хутряні і в'язані сни" - це мистецтво, яке народжується в Сибіру. Там дуже важко жити: заметіль, хуртовина, завірюха, мороз, холоднеча, навколо ходять бурі ведмеді, зграї вовків. Тому потрібно ховатися, кутатися в шерсть, утеплятися шкурами, обростати хутром, інакше не вижити. І мистецтво в Сибіру вимагає утеплення. Його потрібно укутувати в теплі речі", - коментує художниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптор показав воду з пластику

Покажуть глобус з норки, що символізує тамтешнє уявлення про світ, плетений череп "Гамлет", кастрюлю у в'язаній обгортці "Теплий суп", хутряний конверт "Теплий лист", фотозамальовки "Венера в снігах".

"Крижана леді "Венера в снігах" - це майже Хічкок! Венера, що йде по засніженій тайзі - це саспенс (стан тривожного очікування - Gazeta.ua). Ви дивіться на картинку і розумієте, що вона йде. І її вигляд, і її оточення, - все це викликає у вас тривожний стан. Відвернулися, і саспенс скінчився! Ви коли-небудь дивилися Хічкока взимку в темряві? Хічкок в Сибіру взимку це приголомшливий хоррор!"
Художниця розповіла, що використовує в роботах досвід класиків.
"Коли я роблю хутряний глобус або в'язану каструльку - з'єдную несумісні речі. Це сюрреалістичний трюк. Коли обшиваю шкурою Венеру Медічі, я переживаю досвід класичного античного мистецтва. Коли перекладаю метафору зимової сплячки, снігу, холоду, завірюхи, хуртовини в матеріал, - це шерсть, шкури, хутро, плюш, я працюю з ідеєю. Тобто таке мистецтво знаходиться в зоні Сибірського концептуального, наприклад, Сибірський або Тайговий концептуалізм".


Виставка працює до 25 лютого.

Наташа Юдіна вчилася в Томському державному університеті на відділенні образотворчого мистецтва. Учасниця виставки Art Riot: Post-Soviet Actionism, зал Сибірського мистецтва, Saatchi Gallery, Лондон (Великобританія); учасниця міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва Biruchiy (Україна).

Зараз ви читаєте новину «Плетені черепи, утеплені кастрюлі і Ленін з хутра - відкривається виставка художниці з Сибіру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі