Ексклюзиви
вівторок, 06 березня 2007 21:58

Вакарчукові присвоїли Героя України і подарували квітку з яйцями (ФОТО)

Президент України Віктор Ющенко нагородив ректора Львівського національного університету імені Івана Франка Івана Вакарчука званням "Герой України" та орденом Держави.

Теракотового кольору доріжку на сходах до актової зали університету розстелили перед початком урочистого засідання Вченої ради.

- Куди йдеш, не для тебе стелили! - хапають охоронці якогось студента.

О 15.30 засідання почалося. У першому ряду дружина ректора, двоє синів із невістками та онучка Марічка. У президії біля ювіляра за столом - проректор Височанський. Він запрошує на сцену віншувальників. Ті дарують книжки і картини. Помічники забирають зі сцени великі букети квітів.

Ректор Українського католицького університету Борис Ґудзяк приніс уродинникові мантію Кембріджського університету та ікону.

- Найдорожче, що в мене є – остання збірка, – поет Дмитро Павличко дає в руки Вакарчукові тоненьку збірочку у м"якій обкладинці.

- У мене теж є щось найдорожче, - до ювіляра підходить Іван Драч і виймає з портфеля маленький крокус. - Це рослина з яйцями, з яких вилуплюється майбутнє. Вона символізує маленького хлопця, який хоче здобути освіту.

Ректор піднявся. До нього підійшов син Святослав Вакарчук, 32 роки. Подарував книжку авторитетного фізика Майкла Фарадея "Хімія. Фізика" українською мовою:

- Я тут написав: "Колись вдячний син подарує своєму татові книгу "Квантова механіка" Вакарчука. Я люблю люблю тебе, тату! - Я можу говорити багато, бо в нас є чимало часу, - каже співак, натякаючи на візит президента.

Усі заплескали. Оголосили перерву.

Віктора Ющенка чекали на 18-ту. Президент прийшов вітати ювіляра о 19.17.

- Нині прекрасний ювілей прекрасної людини, - почав президент. - Ви уособлює для всієї країни представника нації. Ви служите Україні. Походите походите з маленького молдавського села, де не було української мови, і дійшли до керівника одного з провідних вузів. Ця дорога не була встелена трояндами, часто сипали жмені колючок.

Після цього Віктор Ющенко говорив про ситуацію у країні.

- Зміни 2004 року до Конституції призвели в країні до втрати конституційного балансу між гілками влади. Політики повинні з усією відповідальністю демонтувати ці проблеми. Повинна бути створена конституційна комісія, куди увійшли би представники політичних сил, виконавчої влади, парламенту. Ця комісія мала би сформувати основні зміни та доповнення до Конституції. У системі влади необхідно сформувати систему пріоритетів. Це повинні стати українська мова як державна, засади до створення конкурентного ринку, євроінтеграція, національна безпека у контексті єдиної євробезпеки та створення єдиної православної Церкви.

Заступник голови президентського секретаріату Віктор Бондар зачитав текст про присвоєння Вакарчукові звання Героя України. Президент і ректор поцілувалися.

- Кожна людина прагне бути потрібною дня іншої. Усвідомлення цього є щастя, глибоке переживання, - сказав зворушений іменинник. - Є ще такі моменти, коли це публічно визнають.

Христина ШЕВЧУК-СТАРЕЦЬКА

Зараз ви читаєте новину «Вакарчукові присвоїли Героя України і подарували квітку з яйцями (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі