середа, 25 жовтня 2017 19:35

Українську художницю звинуватили у плагіаті

Українська художниця Анна Роєнко зазнала цькування в мережі через серію робіт "Листи". Підготувала її для виставки "Спалах сьогодення" в арт-просторі Zenko Foundation на Івано-Франківщині.

Користувачі facebook помітили схожість картин художниці із фото індонезійського митця Акселя Освіта, який працює в жанрах цифрового живопису і фотографії. Оскільки Анна Роєнко у роботах не вказала жодного посилання на творчість іншого автора, її звинуватили в плагіаті — у коментарях та особистих повідомленнях.

Кураторка проекту "Спалах сьогодення" Вікторія Бурлака стверджує, що запозичення було усвідомленим кроком Роєнко.

"Вважаю, що приводу для звинувачень Анни Роєнко в плагіаті немає, – сказала cultprostir.ua Вікторія Бурлака. – Вона "перевела" фотографію Акселя Освіта у живопис, а в кожного медіа є власні спеціфіка і мова, навіть якщо зовні вони дуже схожі".

Через кількаденне цькування художниці представники Zenko Foundation зв'язались із Акселем Освітом і запитали, що він думає з приводу втілення його цифрових робіт у живописі Анною Роєнко.

Автор: cultprostir.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художниця створює смішні й правдиві ілюстрації про "радощі материнства"

"Почувайтеся вільно у використанні моїх робіт, нехай вони надихають. Посилайтеся на мене, якщо треба, і мої найкращі побажання виставці". - відповів індонезійський митець.

За словами кураторки Вікторії Бурлаки, метод цитування і апроприації набув поширення ще у ХХ століття: одним із перших усвідомлено його почав застосовувати Марсель Дюшан, вивівши концепт ready made, в епоху поп-арту художники використовували образи реклами та масової культури, а в 60-х сформувалася концепція постмедійного живопису, представники якої створювали роботи на основі знайдених анонімних фотографій.

Автор: cultprostir.ua
  Фото індонезійського митця Акселя Освіта
Фото індонезійського митця Акселя Освіта

Виставка "Спалах сьогодення" відкриється 28 жовтня в арт-просторі Zenko Foundation,у містечку Татарів Івано-Франківської області. Її учасниками стали випускники Школи сучасного мистецтва, які презентують роботи у жанрах живопису, відео-арту, інсталяції та фото.

В італійському місті Віченца відкрилася виставка японського фотографа Нобуйосі Аракі, 77 років.

Майстер - прихильник жанру особистих фото, працює на межі еротики і порнографії.

Виставили 70 робіт. Мета експозиції - наштовхнути глядача на роздуми про жіночий світ, секс і смерть, а також про почуття, які вони пробуджують.

Зараз ви читаєте новину «Українську художницю звинуватили у плагіаті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі