Ексклюзиви
неділя, 08 вересня 2019 00:10

Український фільм здобув перемогу на Венеційському кінофестивалі

Автор: twitter.com
  Режисер драми "Атлантида" Валентин Васянович отримав нагороду Венеційського кінофестивалю за найкращий фільм у конкурсній програмі «Горизонти»
Режисер драми "Атлантида" Валентин Васянович отримав нагороду Венеційського кінофестивалю за найкращий фільм у конкурсній програмі «Горизонти»

На італійському острові Лідо завершився 76-й Венеційський міжнародний кінофестиваль. Головну нагороду - "Золотого лева" - отримав психологічний трилер "Джокер" американського режисера Тодда Філліпса на основі персонажа коміксів видавництва DC Comics. Український фільм "Атлантида" Валентина Васяновича переміг у другій за значущістю конкурсній програмі "Горизонти".

Дія антиутопії "Атлантида" відбувається 2025 року на звільненому від окупантів Донбасі. Військовий повертається в рідні місця, за сюжетом. Головні ролі виконали ветерани війни: логіст фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, засновниця тренінгового центру тактичної медицини Tac Cat Людмила Білека, колишній боєць батальйону "Айдар" Василь Антоняк.

"Це вершина кіносвіту і одна з найзначніших нагород за всю історію українського кіно", - написав на своїй сторінці у Facebook колишній голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Список переможців

Основний конкурс

Найкращий фільм - "Джокер", реж. Тодд Філліпс

Гран-прі журі - "Офіцер та шпигун", реж. Роман Поланськи

Найкращий режисер - Рой Андерссон, "Про нескінченність"

Кубок Вольпі за найкращу жіночу роль - Аріана Аскарід, "Мирська слава"

Кубок Вольпі за найкращу чоловічу роль - Лука Марінеллі, "Мартін Іден"

Найкращий сценарій - "Будинок №7 на Черрі Лейн", реж. Йонфань

Спеціальний приз журі - "Мафія вже не та, що раніше", реж. Франко Мареско

Премія Марчелло Мастроянні найкращому молодому актору - Тобі Воллес, "Молочні зуби"

Програма "Горизонти"

Найкращий фільм - "Атлантида", реж. Валентин Васянович

Найкращий режисер - Тео Корт, "Біле на білому"

Спеціальний приз журі - "Вердикт", реж. Раймунд Рібас Гутьєррес

Найкраща акторка - Марта Ньєто, "Мати"

Найкращий актор - Самі Буажила, "Син"

Найкращий сценарій - "Повертайся", реж. Джессіка Палуд

Найкращий короткометражний фільм - "Золотце", реж. Саім Садік

76-й Венеційський кінофестиваль проходив із 28 серпня до 7 вересня. На ньому показали 3 українські стрічки. Окрім "Атлантиди", це також "Пофарбоване пташеня" спільного виробництва Чехії, Словаччини та України в головному конкурсі та "Стасіс" спільного виробництва Литви, України та Франції в секції "Тиждень критики".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшості українців уже байдуже, що буде з окупованими територіями"

Програма "Горизонти" на Венеційському кінофестивалі проводиться паралельно з головним конкурсом. До участі в секції відбирають художні та документальні фільми, які представляють нові тенденції у розвитку світового кінематографа. Цьогоріч за перемогу в цій програмі змагалися 19 стрічок.

Венеційський кінофестиваль - найстаріший у світі, заснований 1932 року. Входить до "Великої трійки" найпрестижніших кінофестивалів разом із Каннським і Берлінським. Торік "Золотого лева" отримала драма "Рома" мексиканського режисера Альфонсо Куарона.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм здобув перемогу на Венеційському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі