Ексклюзиви
пʼятниця, 23 жовтня 2020 13:01

Українець намалював диявола для мультика Disney

23 жовтня 1941 року в Нью-Йорку відбулася прем'єра мультфільму "Дамбо". Слоненя цькували інші мешканці цирку за його великі вуха. Натомість він навчився за допомогою них літати, за сюжетом. Головного героя малював аніматор з українським корінням Білл Титла. Справжнє ім'я - Володимир.

Автор: Deadline
  Дамбо
Дамбо

Батьки Білла емігрували з міста Підгайці Тернопільської області. У 16 років влаштувався мультиплікатором на студію Paramount Pictures. Згодом поїхав вивчати живопис і скульптуру в Париж. Після відвідин місцевих галерей знищив частину своїх картин. Вважав, що ніколи не досягне такого рівня майстерності.

Автор: Disney History
  Білл Титла та Волт Дісней
Білл Титла та Волт Дісней

1934-го переїхав в Голлівуд. Почав працювати з Волтом Діснеєм. Створюють перший повнометражний мультфільм Disney "Білосніжка та сім гномів". Проєкт розподілили між художниками кіностудії. Білл був відповідальним за всі сцени з гномами. З власної ініціативи додав фрагмент, де принцеса цілує Буркуна.

Автор: Pinterest
  Фрагмент з мультфільму "Білосніжка та семеро гномів" 1937-го
Фрагмент з мультфільму "Білосніжка та семеро гномів" 1937-го

1940-го виходить стрічка "Фантазія". Це збірка анімації під класичну музику. Білл намалював Диявола для епізоду "Ніч на Лисій горі". У ньому звучала композиція Франца Шуберта Ave Maria.

Автор: Pinterest
  Сатана у мультфільмі "Фантазія" 1940-го
Сатана у мультфільмі "Фантазія" 1940-го

Звільнився після 10 років роботи на Disney. Брав участь у страйку працівників студії. Через Другу Світову гонорари знизили на 50%. До кінця життя працював у Paramount Pictures. Малював привида Каспера, моряка Попая та маленьку Одрі. Мешкав на фермі в штаті Коннектикут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не можна правити, не знаючи світу поза межами королівства

1998-го посмертно отримав нагороду "Легенди Діснея". Дружина мультиплікатора Адріен написала біографічну книжку "Діснеївський гігант".

Перед деякими мультиками Disney показуватимуть попередження про вміст расизму. Серед них "Дамбо". За сюжетом, чорні ворони називають свого лідера Джимом Кроу. Це відсилка до однойменного закону у США. Діяв із 1890-го по 1964 роки. У південних штатах темношкірі мали відвідувати окремі навчальні заклади, готелі, магазини, ресторани, лікарні, туалети. У судах було дві Біблії.

Також у мультфільмі всі робітники цирку темношкірі, а глядачі - білі. Це зазначили в "Енциклопедії расизму в американських фільмах".

Зараз ви читаєте новину «Українець намалював диявола для мультика Disney». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі