понеділок, 07 квітня 2014 14:27

Трагічні будні автоінспекторів та неймовірний Валенса - чим українців здивує польське кіно
7

Дорожній патруль
Лех Валенса: Людина надії
В ім'я

У квітні одразу стартує кілька фестивалів, які приготували українцям кращі і знакові фільми. Так, минулого тижня почалася Панорама французького кіно з байопіку про відомого дизайнера Ів Сен-Лорана. А 10 квітня стартує фестиваль "Польського кіно в Україні". Він пройде уже в дев'ятий раз.

Цього року фестиваль відкриє нова стрічка видатного польського режисера, неодноразового лауреата Каннського кінофестивалю Анджея Вайди "Валенса. Людина з надії". Фільм, вперше показаний на Венеціанському кінофестивалі (2013), завершує трилогію Вайди про владу. Доречі саме ця картина відкривала київський фестиваль "Молодість" минулої осені. У стрічці розповідається про життєвий шлях Валенси: від простого робітника до харизматичного лідера опору комуністичному режиму і нарешті - національного героя, державного діяча і лауреата Нобелівської премії миру, яку йому присудили в 1983 році. 

Також покажуть два фільми, засновані на реальних подіях: трилер про боротьбу бізнесу з корумпованою державною машиною "Закрита система" і реалістичну драму "Любов" про молоде подружжя з провінції. У "Закритій системі" йдеться про трьох власників процвітаючої компанії, які в результаті змови корумпованих чиновників були заарештовані за підозрою у відмиванні грошей та участі в діяльності організованої злочинної групи.

Про комічні і трагічні будні варшавських дорожніх служб розповість фільм "Дорожній патруль", що отримав призи Польської Кіноакадемії за кращий сценарій і кращу чоловічу роль. За сюжетом семеро друзів, поліцейські з варшавської автоінспекції, живуть, здавалося б, насиченим життям. Разом працюють, разом гуляють, разом влаштовують розіграші, укладають парі і катаються на гоночних машинах. Але їх маленький світ раптом перевертається, коли одного з товаришів знаходять убитим...

Альтернативна історія життя знаменитого польського драматурга, філософа, художника і скандаліста Віткаци буде представлена в ретро-стрічці "Містифікація". За сюжетом виключений з університету як раз перед захистом магістерської роботи студент розвиває сенсаційну теорію. На його думку, польський художник і містифікатор Віткаци, імовірно, покінчив із собою в 1939 році, все ще живий...

Екранізація детективного бестселера "Поглинання" спробує відповісти на питання, чи можна вчинити вбивство в гіпнотичному трансі. Слідами зловісного вбивці йде комісар Смоляр і непоступлива прокурор Агата Шацька. Вони намагаються розкрити оповите легендами вбивсто.

У столиці покази пройдуть у кінотеатрі "Жовтень". Фестиваль триватиме до 16 квітня у Києві, Одесі, Донецьку, Харкові, Вінниці та Тернополі.

Зараз ви читаєте новину «Трагічні будні автоінспекторів та неймовірний Валенса - чим українців здивує польське кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі