Ексклюзиви
четвер, 30 листопада 2017 13:21

The Wall увійшов до 500 найкращих альбомів усіх часів

The Wall увійшов до 500 найкращих альбомів усіх часів
Одинадцятий студійний альбом групи "Pink Floyd" - "The Wall". Фото: ВІкіпедія

30 листопада 1979 року одночасно у Великобританії і США вийшов одинадцятий студійний альбом групи Pink Floyd - The Wall. Це останній альбом із записаних у класичному складі гурту. На стадії мікшування її залишив клавішник Річард Райт. Наступного року альбом вийшов на першу сходинку американського чарту Billboard і до 1999 року 23 рази ставав платиновим. Журнал Rolling Stone помістив The Wall на 87 місце у рейтингу "500 найкращих альбомів усіх часів".

Концепція альбому зародилася під час важкого світового туру групи In The Flesh в 1977 році. Тут музикантам вперше довелося зіткнутися з виступами на найбільших стадіонах світу. Роджер Вотерс просто зненавидів аудиторію і втратив контакт з іншими членами групи. Вражений власною поведінкою, Вотерс став думати про фізичні перешкоди та бар'єри, що розділяють усіх людей. Вотерс почав роботу над проектом у вересні 1977 року. З самого початку він планував вихід не тільки чергової платівки, але театральної постановки і фільму. У липні наступного року він запропонував своїм колегам по групі два чорнових записи — один являв собою Тhе Wall, а інший — ще одну роботу, яку музиканти відкинули.

The Wall замислювалася одночасно як шоу, альбом і фільм. Стіна стала метафоричним значенням, вона включала в себе як особисті захисні бар'єри, які люди зводять навколо себе, так і бар'єри, що створюються суспільством на шляху свободи вираження поглядів. Сюжет об'єднав історію відчуження Сіда Баррета і досвід самого Роджера в оповіданні про рок-зірку на ім'я Пінк, що балансує на межі божевілля. Цей образ Вотерс наділив багатьма з власних болісних переживань, включаючи втрату батька, похмурі шкільні роки і невірність дружини, кожне з яких ставало ще одним "каменем" стіні, яка відділяє героя від решти світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обкладинку знаменитого альбому Pink Floyd створив політичний карикатурист

Запис альбому розпочали в квітні 1979 року на Super Bear Studios у Франції та американських CBS в Нью-Йорку і Producer's Workshop в Лос-Анджелесі. У записі альбому взяло участь багато запрошених музикантів, не згаданих у списку учасників. Альбом 23 рази ставав платиновим, донині займає третє місце в списку найбільш продаваних в історії альбомів в США. У 1980 році The Wall став першим номером в чарті Billboard. У 1998 році в опитуванні журналу Q, в якому брали участь читачі, The Wall зайняв 65-е місце серед найкращих альбомів в історії.

Pink Floyd — британський рок-гурт, представник жанрів психоделічного та прогресивного року. Один з найуспішніших гуртів Великобританії, відомий своєю психоделічно-космічною музикою, філософськими текстами, експериментами зі звуком, цікавими обкладинками альбомів й оригінальними концертами. Гурт продав понад 210 мільйонів альбомів по всьому світу включаючи 74,5 мільйонів альбомів у США. Спочатку у його складі був Сід Барретт, Нік Мейсон, Роджер Вотерс, Річард Райт і Боб Клоуз. Пізніше лідера гурту Барретта замінив гітарист й вокаліст Девід Гілмор.

Зараз ви читаєте новину «The Wall увійшов до 500 найкращих альбомів усіх часів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі