четвер, 30 листопада 2017 19:20

Театральні митці просять приміщення "Київпастрансу"

Театральні митці просять приміщення "Київпастрансу"
Театральні митці просять промислове приміщення. Фото - Facebook

Центр "Пасіка", який об'єднує ряд незалежних українських театрів - залишився без приміщення. Керівництво Києво-Могилянської академії вирішило припинити співпрацю, яка тривала з 2002 року. Простір, котрий займав театральний центр, академія планує використовувати для навчання закордонних студентів. Художній керівник "Пасіки" Андрій Приходько і учасники молодих театрів звернулись із закликом виділити центру приміщення. Прес-конференція відбулась 30 листопада у центрі Леся Курбаса.

"Нам дозволили лишитись у Києво-Могилянці лише у форматі мистецького гуртка. Але "Пасіка" виросла з цих старих "шортиків", - каже Андрій Приходько. - Ми - відкритий простір. Зараз об'єднує 9 колективів. І до нього можуть долучатись скільки завгодно спільнот. Мусимо зберегти формат саме таким - полігону для нової театральної формації. Тут після театральної школи можуть випробувати себе актори, режисери, художники. І ті, хто не має професійної освіти. У "Пасіки" лише два критерії відбору - вистави без фашизму і нецікавої порнографії. Принципова лише цікавість для глядача, мистецька переконливість і чуття до Бога".
Учасники круглого столу підкреслили, що не хочуть повернути Києво-Могилянську "прописку", а закликають посадових осіб виділити їм постійне приміщення.

"Нам не підходять актові зали при навчальних закладах. "Пасіка" існує у вільному форматі - і 12 років використовувала так звану "коробку". Це зала, в якій нема нічого, окрім стін. Вона дозволяє митцям знаходити незвичайні рішення, працювати з простором, - каже Катреина Чепура, керівник ЧЕсного театру.- Не кожен навчальний заклад дозволить влаштувати таке на своїй території. Тому просимо надати промислове приміщення - наприклад закинені будівлі київпастрансу. Зможемо вдихнути в них життя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не можна заробляти в Україні?": співак дорікнув скандальним гастролерам

На думку керівників студій, проблема полягає також у ставлення Києво-Могилянської академії до театрального осередку, який на її базі створювався.

"Знищення театрального простору - не може бути рішенням тимчасової людини - керівника ВУЗу. Це центр для киян, митців і самих студентів Києво-Могилянки, - каже драматург Неда Неждана. - Якщо вони вирішили, що центр у масштабному форматі їм не потрібен - це мінус самій академії. На те, щоби його потім відновити - підуть десятки років. А питання знищення такого простору мали обговорити з театральною громадськістю, можновладцями. А для оренди некомерційними театрами майданчиків - має бути програма підтримки".
В рамках мистецької акції "Пасіка гуде" на підтримку осередку у центрі Леся Курбаса відбудеться 4 вистави.

1 грудня - Айн Ренд "Ніч 16 січня" - ЧЕсний театр
2 грудня - Неда Нежданова "Кав'ярня№6" - театр-студія МІФ
3 грудня - "В саду світла" за творами Григорія Сковороди - театр МІСТ
4 грудня Михайло Гершензон "Хелемські мудреці" стідія ВІК

У сім'ї Григорія Квітки-Основ'яненка з пошаною ставились до української мови, історії, фольклору, мистецтва. Організували аматорський театр, ставили сценки, в яких Григорій грав головні ролі. Родину відвідував Григорій Сковорода.

Зараз ви читаєте новину «Театральні митці просять приміщення "Київпастрансу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі