четвер, 10 квітня 2014 15:46

"Щоб так займатись модою, треба бути художником" - у прокаті фільм про Ів Сен-Лорана

 

- Якщо прийде комунізм? Що робитимеш? - запитують у французького дизайнера Ів Сен-Лорана, роль якого виконав актор П'єр Ніні. 1968-го Францією прокотилася хвиля масових страйків.
- Сукні, - не замислюючись, відповідає стрункий манірний хлопець в окулярах із грубою оправою.

З 10 квітня в українських кінотеатрах показують біографічну стрічку "Ів Сен-Лоран" режисера Жаліля Леспере. Стрічку презентували у Києві в рамках фестивалю "Французька весна".

Фільм розповідає про роки становлення власного стилю Сен-Лорана та розвитку однойменного бренду. Він, уродженець Алжиру, в 21 очолює художню частину будинку моди "Діор" у Парижі. Ще за 4 роки засновує свій бренд разом із партнером П'єром Берже.

У стрічці дизайнер постає дуже емоційним, слабким і беззахисним. У 1960-ому він переживає нервовий зрив, бо був покликаний на військову службу до Африки. Часто почувається невпевненим, переживає, як публіка сприйме його колекції.

- Мода — це не велике мистецтво. Це взагалі не мистецтво, - Сен-Лоран метушливо знімає окуляри.
- Щоб так займатись модою, як ти, треба бути художником, - заспокоює його Берже.

Саме він узяв на себе всі фінансові справи будинку моди "YSL". Здається, Берже до безпам'яті закоханий в Іва, захоплюється його талантом, пробачає зради та істерики. Водночас дизайнер просто потребує його, як сильного і практичного партнера. Розуміє, що самотужки ні емоційно, ні фінансово не здатен вести справи.
У сцені на початку картини, після вечірки на ліжку прилягли відпочити Сен-Лоран і Берже, а між ними — манекенниця. Дівчина спала, а чоловіки через неї простягнули один одному руки та ніжно погладжували. Між ними завжди був хтось третій. Принаймні складається таке враження із сюжету стрічки. Натомість чоловіки прожили разом 50 років.
У фільмі герой кілька разів повторює, що волів би робити лише одяг для жінок. Його цікавить тільки краса та естетика. Тому згодом закохується в іншого чоловіка.

- Він елегантний, у нього красиве тіло. Я люблю його, - розповідає П'єру про свого коханця.

Ів часто захоплюється наркотиками й алкоголем, потім лікується. Враження, наче він руйнує самого себе, намагається покарати себе за щось. Можливо, соромиться своєї гомосексуальності, чим дорікала йому мати та оточення в дитинстві. Усвідомлює свою фізичну слабкість і постійно сумнівається у наявності свого таланту.

- Навіщо ти влаштовуєш собі гомору з пристрастями? - Берже б'є знепритомнілого Сен-Лорана по щоках.

У фільмі багато знаних символів, що стосуються дизайнера. Фотосесія оголеним, колекція "Трапеція", сукні з прямокутних лінії, які створив на основі картин П'єта Мондріана та його відома фраза: "Мода проходить, стиль вічний".

Зараз ви читаєте новину «"Щоб так займатись модою, треба бути художником" - у прокаті фільм про Ів Сен-Лорана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі