Ексклюзиви
четвер, 09 липня 2020 14:00

Сенцову виділили 25 млн на зйомки кримінальної драми

Сенцову виділили 25 млн на зйомки кримінальної драми
Олег Сенцов отримає з держбюджету 25 млн грн на виробництво фільму "Носоріг". Фото: facebook.com/oleg.sentsov

9 липня Рада з державної підтримки кінематографії проголосувала за рішення виділити фінансування на виготовлення фільму "Носоріг" Олега Сенцова.

Про це автор сценарію та режисер майбутньої стрічки написав на своїй сторінці у Facebook.

"Щойно Рада з державної підтримки кінематографії проголосувала за надання фінансування мого фільму "Носоріг", який вигравал пітчинг Держкіно ще 2012 року. Ні у кого з експертів не виникло сумнівів щодо підтримки цього довгоочікуваного проекту, єдине, що потрібно було знайти правильне юридичне рішення. І так як цей фільм усі ці роки не виключали з плану держпідтримки кінематографії, то таке рішення було сьогодні знайдено", - написав Сенцов.

Режисер висловив радість, що нарешті зможе почати роботу над фільмом, а також подякував членам Ради, міністру культури та Держкіно за спільну підтримку "Носорога".

Проєкт фільму "Носоріг" переміг на третьому конкурсі кінопроєктів ще 2012-го та мав отримати державне фінансування в розмірі 3,9 млн грн при загальному бюджеті 8,1 млн грн.

Тоді контракт з продюсерами стрічки не підписали. Але проєкт внесли до Програми створення та розповсюдження національного кіно на 2013 рік.

З того часу проєкт залишався в програмі, завдяки чому мав підстави претендувати на фінансування 2020 року - після повернення Олега Сенцова з Росії, де він був незаконно ув'язнений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сенцов, Жадан і Ко приїхали на лінію зіткнення

На засіданні Ради 9 липня Сенцов пояснив, чому виробництво фільму потребує збільшення суми фінансування. За словами режисера, виріс не лише курс долара, але й ціни на послуги. Загалом сценарій, який він написав ще тоді, не зазнав змін.

Зараз загальний бюджет стрічки "Носоріг" складає €1,6 млн. Державне фінансування від України в розмірі 25,1 млн грн складе половину запланованого бюджету. Фільм планують представити на конкурс у фонд Єврімаж (європейський фонд підтримки спільного кіновиробництва і прокату кінематографічних та аудіовізуальних робіт, створений при Раді Європи 1988 року).

Ко-продюсерами стрічки є Даріуш Яблонський із Польші та Хайно Декерт з Німеччини (постійний продюсер Сергія Лозниці).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд відновив фінансування Довженко-центру

"Носоріг" - кримінальна драма. Її події розгортаються в Україні в 1990-ті роки.

"Це епоха, яка нас усіх змінила - перехід від Радянського Союзу до наших сучасних днів, але всі ті виклики й досі актуальні для нашого суспільства. В українському кіно ще не знімали фільми про ці часи, тому я вважаю, що важливо поговорити про це, зазирнути в самих себе. Про бандитів ми бачили багато стрічок, але мене цікавить перш за все людина: що вона відчуває, чому діє саме так, чи може така людина змінитися. Адже немає поганих людей, є люди, які роблять погані вчинки", - розповів Сенцов про свій майбутній фільм.

Зйомки стрічки розпочнуть нинішньої осені. Сенцов наголосив, що написав ще 5 сценаріїв, але хоче спочатку зробити "Носорога", оскільки це важливий для нього проєкт.

У липні у Львові почнуть знімати фільм за романом Андрія Кузьменка "Я, "Побєда" і Берлін".

У Львівській міськраді розповіли, що саме кінопроєкт комедії став одним із переможців 11-го конкурсного відбору Держкіно.

Зараз ви читаєте новину «Сенцову виділили 25 млн на зйомки кримінальної драми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі