Ексклюзиви
пʼятниця, 02 березня 2018 13:23

"Росіяни вам "грузять" спільну ментальність" - литовський актор розповів про зйомки на Донбасі

"Росіяни вам "грузять" спільну ментальність" - литовський актор розповів про зйомки на Донбасі
Литовець Мантес Вінчаускас зіграв у воєнній драмі "Іній" литовського волонтера. Фото - "Громадське телебачення"

"Україна зараз воює за свою незалежність від Росії. Коли 1991-го ваша держава думала, що здобула волю - це була ілюзія", - сказав Gazeta.ua литовський актор Мантес Вінчаускас, який зіграв волонтера у драмі про війну на Донбасі "Іній".
Картина спільного виробництва України, Литви, Польщі, Франції з 1 березня йде у вітчизняному прокаті.

За сюжетом, волонтер з Литви Рокас їде на Донбас, хоче зрозуміти, що таке війна. В Дніпрі знайомиться з військовою журналісткою. Її зіграла французька актриса та співачка Ванесса Параді.
Зйомки проходили в районах бойових дій, зокрема в Курахові та Мар'їнці на Донеччині.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни масово завантажують фільм "Кіборги"

"До зйомок у фільмі "Іній" знав, що в Україні війна, - продовжує Мантес Вінчаускас. - Коли почався Майдан, трохи цікавився історією країни. Знав, що колись разом були у складі Великого Князівства Литовського. Але не мав чіткого уявлення, хто, за що і як воює на Донбасі. Поспілкувався із солдатами і населенням прифронтових територій. Зрозумів вашу позицію. Економічно й політично ви лишались під впливом Росії. А Революція гідності стала реакцією на те, що усвідомили: ви не є вільними. Росіяни вам "грузять" спільну ментальність.

Після трьох місяців перебування в Україні дуже хотілося додому. А коли повернувся, зрозумів, що хочу поділитися враженнями з литовcькою молоддю. Не всі знають про окупацію Донбасу. І не всім це цікаво. У Литовському національному драмтеатрі поставив документальну виставу про біженців з усіх гарячих точок світу. Хотів знайти героїв з України, але поки ніхто не погодився. Запросив біженців з Росії, Афганістану, Лівану. В спектаклі кожен ділиться своїми переживаннями про те, як війна вплинула на життя. Діляться думками про те, якою має бути реабілітація для людей, які пройшли такі випробування".

Український фентезі-фільм "Сторожова застава" Юрія Ковальова представить Україну на фестивалі FICCI BAF Awards в Індії. Стрічку номінували на премію за найкращі візуальні ефекти.

Зараз ви читаєте новину «"Росіяни вам "грузять" спільну ментальність" - литовський актор розповів про зйомки на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі