середа, 28 вересня 2011 11:01

Роман Поланскі у фільмі вибачився за сексуальні домагання

Роман Поланскі у фільмі вибачився за сексуальні домагання

Режисер Роман Поланскі під час отримання нагороди в Цюриху за внесок у світовий кінематограф показав документальний фільм, в якому вибачився перед Самантою Греймер за сексуальне домагання 33-річної давнини, повідомляє Hollywood Reporter.

Сам Поланскі, який не зміг отримати приз два роки тому на Цюрихському кінофестивалі, бо був арештований просто в аеропорту, назвав Греймер "подвійною жертвою": його і преси - і показав у стрічці "Роман Поланскі: фільм-мемуари" (Roman Polanski: A Film Memoir) час, проведений ним у Швейцарії в очікуванні екстрадиції. Фільм є довга розмова режисера зі своїм старим другом, продюсером Ендрю Браунсбергом, які обговорюють юридичну корупцію і маніпуляцію даними, не претендуючи на відкриття та об'єктивність. Сюрпризом картина може стати тільки для тих, хто очікував побачити Поланскі-монстра, втім, його екстраординарна біографія в будь-якому випадку зможе здивувати.

Режисер був зустрінутий овацією присутніх гостей, в тому числі його вітав Лоуренс Фішберн, голова журі кінофестивалю цього року, на що 78-річний Поланскі відповів зустрічним "краще пізно, ніж ніколи", подякувавши всім, хто підтримував його під час 8-місячного домашнього арешту.

Поланскі, який має французьке і польське громадянство, 26 вересня 2009 року був заарештований через американську кримінальну справу 30-річної давнини: його звинувачують у згвалтуванні неповнолітньої Саманти Геймер. У 1978 році, прагнучи уникнути тюремного строку, режисер втік із США і відтоді намагався не бувати в країнах, що мають зі Штатами угоду про екстрадицію. Прилетівши до Цюриха на кінофестиваль, він був арештований просто в аеропорту. Через кілька місяців режисера відпустили під заставу в 4,5 мільйона доларів, а в липні 2010 року швейцарський Мін'юст ухвалив відмовити США в екстрадиції Поланскі і відпустити заарештованого на свободу. За час арешту режисер завершив фільм "Привид" (The Ghost Writer), що зібрав п'ять нагород європейської кіноакадемії, а відтоді встиг зняти "Різанину" (Carnage), високо оцінену критикою на Венеціанському фестивалі.

Зараз ви читаєте новину «Роман Поланскі у фільмі вибачився за сексуальні домагання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі