Ексклюзиви
пʼятниця, 11 травня 2018 10:14

"Раб на російських кораблях вивчив одне слово" - Ірма Вітовська розповіла про проект "Афродизіак"
7

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Ірма Вітовська вважає, що вистава-трилер "Афродизіак" - це історія про те, що у світі перемогла споживацька філософія і популізм
Ірма Вітовська вважає, що вистава-трилер "Афродизіак" - це історія про те, що у світі перемогла споживацька філософія і популізм

10% глядачів покидає виставу "Афродизіак". Не витримують фалосів, відрубаних рук, матюків.

Про це в інтерв'ю gazeta.ua розповіла актриса Ірма Вітовська. Вона стала співпродюсером цієї вистави-трилера для дорослих, яку поставили у Національному цирку.

- "Афродизіак" - це сучасне провокативне мистецтво. 10 відсотків глядачів покидає зал - не витримують відрубаних рук, фалосів. Є люди, які не сприймають у театрі слово "п**ець". Його вимовляє раб, який був на російських кораблях. І нічого іншого не вивчив. Сам не знає, що це означає. Всюди говорить: "Это пи**ец".

Ми перші зайшли у цирк після Леся Курбаса

Ми перші зайшли у цирк після Леся Курбаса, який використовував арену в Харкові. Я тільки цей майданчик бачила для реалізації проекту. Бо матеріал такий - балаган, вічний карнавал", - розповідає Ірма Вітовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мінімум аналітики, максимум емоцій" - Жадан розповів, як голосують українці

За її словами, циркова арена диктує для актора інші умови гри. А для глядача - умови сприйняття.

"Актору потрібно задіювати всі чотири виходи цирку. Грати так, щоб тебе чув і бачив кожен сектор. Використовуємо багато проекцій. Кожен секторальний рівень бачить ніби "свою" виставу. Тим, що сидять внизу, одягаємо маски, бо цей афродизіак вибухає у повітрі. Перед глядачами у середньому рівні відкривається інша картинка. А нагорі - ще інакша", - додає актриса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Межа" забрав половину нагород словацької кінопремії

За сюжетом "Афродизіаку", молодий священик розслідує справу 30-річної давнини, коли таємничо почали зникати незаймані юнаки і дівчата, яких згодом знаходили жорстоко вбитими. Щоб знайти відповіді, він має відшукати свідків і повернутися у сповнений розпусти, жаху і крові Париж напередодні революції. Там він зустріне того самого маніяка-вбивцю, який став на шлях жорстокості, тому що хотів знайти любов. Детектив розповість про людину, яка хотіла змінити світ, а натомість почала його знищувати.

Вистава про людину, яка хотіла змінити світ, а натомість почала його знищувати

Ірма Вітовська вважає, що це історія про сьогодення.

"Про світ, де все можна виправдати. Гріх став чеснотою. Продажність, корупція, клановість. Вистава про те, що перемогла споживацька філософія і популізм. Вулиця править країною, бо ці люди сідають на гребінь вуличних бажань. І протримаються, тому що говорять слова, які люмпен ковтає. А люди, які можуть народжувати змісти, - відійшли від руля", - каже співпродюсер вистави.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секс у кіно: 5 відвертих сцен у незвичайних місцях

Сцена з детективного трилеру "Афродизіак"
Фото: facebook.comafrodyziak.project
Сцена з детективного трилеру "Афродизіак"
Сцена і детективного трилеру "Афродизіак"
Сцена з детективного трилеру "Афродизіак"
Сцена з детективного трилеру "Афродизіак"

У проекті задіяні актори 18 театрів. Зокрема, театру Івана Франка, Молодого театру, Дикого театру, театру "Золоті ворота", театру "ДАХ", театру на Лівому березі, ТЮГу, Львівського, Івано-Франківського та Рівненського театрів.

У проекті задіяні актори 18 театрів

"Усі проходили кастинг. Це моя позиція - не давати преференції столиці, запрошувати акторів з регіонів. У шоу беруть участь і циркові актори - жонглери, вогнедуви, ходулісти, повітряні гімнасти, - каже Вітовська. - Ми поставили це шоу в грудні 2016-го приватним коштом нашої команди. Бюджет - до мільйона гривень. За 6 вистав протягом року її подивилися близько 14 тисяч глядачів".

За словами Ірми Вітовської, ця п'єса важлива як явище. Бо це крок до ринку в мистецтві, до появи проектного театру: коли гроші ходять за проектами, а не за майданчиками.

Інтерв'ю з Ірмою Вітовською читайте у матеріалі "По 12 годин у силіконі. Після зйомок лікувала шкіру, відновлювала емаль на зубах"

До продюсерської групи детективного трилеру "Афродизіак" увійшли: Ірма Вітовська, Віталій Ванца та Михайло Бондаренко. Вистава поставлена за п'єсою Віктора Понізова. Її можна подивитися 8 червня 2018 року в Національному цирку.

Зараз ви читаєте новину «"Раб на російських кораблях вивчив одне слово" - Ірма Вітовська розповіла про проект "Афродизіак"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі