Ексклюзиви
четвер, 21 березня 2019 21:45

Виступлять переможці найпрестижнішого телепроекту

Автор: SOLARIS agency
  Квартет пантоміми DEKRU виступить у Києві. Показ вистави Light Souls відбудеться 22 березня
Квартет пантоміми DEKRU виступить у Києві. Показ вистави Light Souls відбудеться 22 березня

22 березня в Києві покажуть виставу Light Souls українського театру пантоміми Quartet DEKRU. Спектакль приурочено до дня народження французького актора, засновника Паризької школи мімів Марселя Марсо. Показ відбудеться в Конгрес-Холі готелю President Hotel.

"Light Souls - шоу, яке завоювало любов і серця європейських глядачів. Тут зібрана палітра людських почуттів, де сплелися найчистіші та найщиріші емоції. Це сучасний, стильний і актуальний погляд на сьогоднішнє життя. Зустріч із дивом, якого так бракує всім, хто живе в суворій реальності", - йдеться в описі заходу.

Квартет DEKRU працює в жанрі пластичного візуального театру. В арсеналі колективу - нестандартні рухи, міміка й жести. DEKRU заснували 2010 року чотири артисти. Троє киян - Віктор Чуксін, Микита Черепахін, Богдан Сварник - та одеситка Інна Турик. Гастролювали в Нідерландах, Польщі, Франції, Італії, Китаї. 2016 року в Апостольському Палаці у Ватикані виступали перед Папою Римським. У своїй творчості наслідують принципи Марселя Марсо. Один з них полягає в тому, що пантоміма - це мистецтво вираження почуттів і поглядів, а не засіб вираження слів за допомогою жестів.

Про DEKRU розповідає учасник квартету Богдан Сварник.

Ви присвятили свій спектакль дню народження Марселя Марсо, великого французького міма. А як зараз справи з пантомімою у світі, зокрема в Європі?

‒ Що стосується пантоміми, то в Європі сьогодні дуже мало артистів, які володіють цим жанром професійно. У них практично немає шкіл, які навчають цьому мистецтву. Вони прекрасно пам'ятають і люблять Марселя Марсо, але вважають, що повторити його мистецтво неможливо, та й не потрібно сьогодні. Тому для них зустріч із квартетом DEKRU має не тільки естетичний характер, а й практичний, прикладний. Професійні артисти хочуть підвищити свій рівень кваліфікації для того, щоб вдосконалити свою акторську майстерність. Глядачам же це цікаво дивитися, тому що це красиво й викликає у них почуття, які в житті вони намагаються приховати. Це особливе одкровення, яке виникає між артистом і глядачем.

Ви багато гастролюєте, нещодавно повернулися з Італії. Розкажіть про ваші враження від країни, людей, культури.

‒ У лютому ми місяць гастролювали по Італії. Ми побували в таких куточках, куди не доїде звичайний турист. 15 раз ми зіграли наш спектакль "Світлі Душі". У різних театрах на різних майданчиках ми зустрічалися з величезною кількістю глядачів. В Італії в театр ходять усією сім'єю. На наших виставах було багато дітей, які з великим піднесенням сприймали наше шоу. Вони сміялися і плакали, сумували й раділи разом з нами. Дуже красива країна, італійці схожі на українців. Насправді люди скрізь однакові, тому що їх хвилюють одні й ті ж проблеми. У нас у всіх одні й ті ж людські цінності: сім'я, діти та яке у них буде майбутнє. І багато ще всяких дрібниць, із яких складається наше життя. Ми взяли з собою прекрасні враження про цю країну, зокрема й гастрономічні. Завжди дуже цікаво знайомитися з іншою культурою, помічати, що між нами спільне, а що відрізняє нас одне від одного. Це нагода отримати досвід, який можна застосувати в нашому житті. І все це завдяки тому, що ми займаємося дивним мистецтвом пантоміми, зрозумілої будь-якій людині без слів.

Ви перемогли у найпрестижнішому телепроекті в Італії - "Ти гідний". Як це було? Чи були якісь труднощі? Яка була атмосфера на проекті та яким було ставлення до вас?

‒ Для нас це було дуже цікаво й відповідально. Адже ми представляли нашу країну на такому серйозному рівні. Складність полягала в тому, що нам потрібно було скоротити номер з 5-ти до 3-х хвилин. Потім виникли проблеми з телередактором, пов'язані з тим, що нам запропонували в кінці номера використовувати звук витікання води. За звучанням він був схожий на звук зливу в унітаз. Нам довелося жорстко відстоювати естетичні й художні принципи нашого колективу, й зокрема цього номера. І ми перемогли! Загалом атмосфера була дуже дружньою. З нами був дуже добрий перекладач. Почуття тривоги перепліталося з почуттям радості й захоплення від майбутнього виступу і зустрічі з публікою. Як нас прийняли журі та глядачі, можна подивитися на YouTube. Ми виступали з номером "Підводний світ". Це шоу зробило нас популярними артистами в Італії та Європі. Після виступу в день нашого відльоту, в Римі був тайфун, який завдав багато руйнувань. У цей день ми летіли в літаку на батьківщину.

Ви їздите на гастролі по світу вже декілька років. Чи бачили ви якісь зміни у ставленні до України та українців? Що цікавить людей про нашу країну і про нас?

‒ На превеликий жаль, в Італії та в інших країнах, де нам вдалося побувати, дуже мало знають про нашу країну. Переважно це те, що у нас іде війна. Усіх цікавлять питання, що стосуються політики. Головне - які в нашій країні живуть люди? Наш менеджер сказав, що завдяки квартету у нього повністю змінилося ставлення до України. Тому що в особі молодих артистів він побачив цікавих, красивих, освічених, добрих, вихованих людей. Ми багато говоримо про наше життя в країні. У такий спосіб даємо змогу людям глибше зрозуміти суть людини та її характеру. Завдяки тому, що люди зустрілися з нами, вони краще пізнали Україну, її історію та географію. І ми цьому дуже раді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали номінантів на театральну премію "Київська пектораль"

Французький мім Марсель Марсо народився 22 березня 1923 року в місті Страсбург. Мав українське коріння. Його мати народилася в селі Яблунів на Івано-Франківщині. 1947-го під впливом фільмів Чарлі Чапліна Марсо створив образ Біпа - білолицього клоуна у смугастому светрі й пошарпаному капелюсі. Це маленька людина, що потрапляє в несприятливі ситуації. 1978-го створив Паризьку школу пантоміми. 1996-го заснував Фонд для підтримки мистецтва пантоміми в США. Помер 2007 року.

Зараз ви читаєте новину «Виступлять переможці найпрестижнішого телепроекту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі