Ексклюзиви
четвер, 12 жовтня 2017 16:18

Побачимо якісно інший театр Франка: критик про обрання головного режисера

Побачимо якісно інший театр Франка: критик про обрання головного режисера
Дмитра Богомазова обрали головним режисером театру Франка. Фото - radiosvoboda.org

Головним режисером Національного драматичного Театру ім. Франка обрали театрального діяча Дмитра Богомазова. До цього - посада була вакантною. Директором театру ім. Франка є Станіслав Мойсеєв. Говоримо про обрання головного режисера із критиком Іриною Чужиновою.

"Кандидатура цілком відповідає посаді. Богомазов - зараз один із найкращих українських режисерів. Його вистави - завжди події в театральному житті Києва й України, - каже Ірина Чужинова. - Відповідно до нового закону, у театрі є ще посада директора-художнього керівника. Багато чого буде залежати від розділення обов'язків, хто за що буде відповідати.

В перспективі, думаю, ми побачимо якісно інший театр Франка

Можливо, функцією головного режисера буде відповідати за контент — пропонувати, а художній керівник буде обирати. Або, можливо, буде певна загальна концепція, створена разом. А головний режисер буде вже втілювати цю концепцію. Такі посади не обіймають, не маючи плану дій, не маючи візії, як можна театр рухати далі. В перспективі, думаю, ми побачимо якісно інший театр Франка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Театр на Подолі ще можуть знести

"Зараз театр потребує концептуального переосмислення — якщо вже він перебуває в статусі першої сцени країни і має статус національного. Завжди наводжу приклад литовців. Щоби розпочати становлення національного театру — вони до афіші зібрали кращих режисерів Литви. На сьогодні Національний театр Франка нічим не відрізняється від решти обласних і муніципальних театрів України. Щоби говорити про якісні відмінності, йому необхідна концепція, перезавантаження і переосмислення. Тут два шляхи: можна існувати як усі, а можна спробувати виокремитись", - каже Ірина Чужинова.

Актори драматичного театру ім. Івана Франка позували для створення портретів гетьманів України. Київська художниця Наталя Павлусенко відтворила їх за допомогою старих зображень і літературних описів.

Зараз ви читаєте новину «Побачимо якісно інший театр Франка: критик про обрання головного режисера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі