середа, 07 червня 2017 19:21

"Найобговорюваніша платівка" - презентували новий альбом української класичної музики
5

"Consolation" — перша збірка творів українських композиторів XIX-XXI ст., записана європейськими музикантами.
Фото: Анатолій Гаєвський
Автор проекту — піаністка Наталія Пасічник
Київська галереї "КалитаАртКлуб" була заповнена вщент
На презентації був присутній скрипаль, Крістіан Сварфвар
До альбому увійшов 21 твір 11 українських композиторів XIX-XXI ст.

У київській галереї "КалитаАртКлуб" презентували альбом української класичної музики Consolation (англ. - "Втіха"). Це перша збірка творів українських композиторів XIX-XXI ст., записана європейськими музикантами.

Автор проекту - піаністка Наталія Пасічник. Вона родом з Рівного, навчалась у Львівській та Варшавській консерваторії. 23 роки тому переїхала у Швецію, виступає з концертами в Європі, США та Японії. 2014-го заснувала Український інститут у Швеції.

"Цей альбом - перша спроба на такому рівні представити Україну світовій музичній спільноті як країну з високою культурою, - каже Наталія. - Я думала, як краще це зробити. Багато дисків записують, але не завжди їх помічають у професійному музичному колі . А для мене було важливо, щоб про Україну дізнались, побачили, що є такий глибокий пласт високої музики. І я звернулася до найвідомішої фірми звукозапису Швеції".

У записі взяли участь іноземні музиканти: Якоб Кораньї (віолончель); Лютхандо Каве (баритон); Еміль Джонасон (кларнет); Крістіан Сварфвар (скрипка); Ольга Пасічник (сопрано).

"Запропонувала найкращим шведським музикантам взяти участь у записі альбому. - продовжує Наталія. - Кожен з них має свою кар'єру, міжнародне визнання. Вони мої друзі, їм було незручно відмовити. Спочатку були скептично налаштовані. На першій репетиції для мене була цікава їх реакція: "Як так, що ми цього не знаємо! Це така музика!". Така сама реакція була у продюсера фірм і практично в усіх відгуках у журналах".

Щоб виконати романс Миколи Лисенка на слова Тараса Шевченка "Мені однаково", баритону Лютхандо Каве довелось знайомитись з українською мовою.

"Співак родом із Південної Африки. Живе у Швеції, виступає на найбільших сценах світу. Йому треба було вчити український текст, а він не хотів. Казав, що не має часу. Я до нього прийшла з перекладом англійською. Він його прочитав, розплакався і сказав: "Я вивчу", - розповіла Пасічник.

До альбому увійшло 15 творів одинадцяти українських композиторів XIX-XXI ст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Співачка виконала поезію Шевченка у стилі блюз

Відбирали найхарактерніші для епохи і композиторів твори. Сконцентрувались на композиторах, які розвивали українську національну школу і мали трагічну долю.

"Це "батько" національної романтичної школи - Микола Лисенко, який займає важливу частину проекту. Його учні - Віктор Косенко, Лев Ревуцький. Сучасні композитори, яких потрібно просто агресивно промувати на Заході - Валентин Сільвестров, Мирослав Скорик. Майже всі композитори, які розвивали національну школу, здобули освіту в Європі. Тому ця школа об'єднує західну класичну традицію з українським фольклором. Хоча не всі композитори базували свою творчість на фолклорі, наприклад музика Віктора Косенка, на мою думку, космополітична, але українська за характером".

Альбом Consolation отримав схвальні відгуки в пресі.

"Майже всі професійні журнали світу дали найвищу оцінку у своїх рецензіях, звукозаписувальна фірма назвала платівку найобговорюванішою цього року, і це дає мені підтвердження розуміння, що ця музика є не знана не через меншу вартість, а через історичні причини, і вона варта зайняти достойне місце у світовій скарбниці", - каже Наталя Пасічник.

Зараз ви читаєте новину «"Найобговорюваніша платівка" - презентували новий альбом української класичної музики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі