вівторок, 25 вересня 2018 19:37

Пісні Кена Хенслі нагадують українські народні

Пісні Кена Хенслі нагадують українські народні

1 жовтня в Чернігівському театрі ім. Тараса Шевченка розпочнеться всеукраїнський тур британського музиканта Кена Хенслі. Наступного дня 73-річний засновник гурту Uriah Heep виступить у столичному БК КПІ. Гастролі пройдуть також у Полтаві, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Одесі.

Композитор та мультиінстрменталіст Кен Хенслі грав у Blackfoot, W.A.S.P.,Cinderella й інших гуртах, випускав сольні платівки. Але основою його концертної програми досі залишаються пісні, створені в у 1969-1980 р.р. для Uriah Heep.

"Я тільки тому й почав цікавитися композиторством, бо захотів перетворити свої вірші в пісні, - каже Кен Хенслі. - Тільки заради цього я навчився грі на гітарі та фортепіано — саме тому я граю зовсім не так, як справжні музиканти. Я ніколи не брав справжніх уроків гри на фортепіано і не зміг би зіграти як Кейт Емерсон або Рік Уейкман, але зате ніхто не грає як я".

Головною зіркою Uriah Heep золотого періоду вважається вокаліст Девід Байрон. Але на записах автор основної частини хітів гурту клавішник Кен Хенслі також виступав у якості фронтмена.

Нагадаємо пісні Uriah Heep, у яких звучить саме голос Кена Хенслі.

Lady in Black, альбом Salisbury, 1971

"Пісню Хенслі написав на основі реальних подій, - каже лідер українського гурту "Кам'яний гість" Юрій Верес. – Тоді страждав від наркотичної залежності. Однією ногою вже стояв у могилі. Якось випадково познайомився з донькою сільського священика. Розмова з нею ніби зцілила музиканта. 2012-го "Кам'яний гість" випустили альбом, де переспівали рок-хіти 1960-70-х років. Lady in Black увійшла на диск під назвою "Жінка в чорному". Обрали саме цю композицію, бо найкраще підійшла для перекладу. Дуже поетична, багата на образи, наче наші народні пісні. Lady in Black цікава ще й музично, хоча має всього три акорди. Українська версія пісні вийшла напередодні революції і війни на Донбасі. Має пророчі рядки: "Битву, що робить з людей звірів, так легко розпочати й неможливо зупинить".

High Priestess, альбом Salisbury, 1971

Ще одна пісня про загадкову жінку з другого альбому гурту. З цієї платівки почав формуватися фірмовий стиль Uriah Heep - поєднання важкого і прогресивного року.

Look at Yourself , альбом Look at Yourself, 1971

Один із головних бойвиків у репертуарі Uriah Heep з'явився на третьому альбомі гурту. Дав назву платівці. Під час запису Хенслі замінив основного вокаліста Девіда Байрона через проблеми з горлом у співака. До студії також запросили музикантів гурту Osibisa, що складався з вихідців із Гани й Тунісу. Африканські перкусіоністи в фіналі композиції створюють драматичну "дуель" з органом Кена Хенслі.

One Way or Another, альбом High and Mighty, 1976

"Мені не уникнути змін", - такими словами починається перша пісня дев'ятого альбому Uriah Heep. Це була остання платівка гурту з вокалістом Девідом Байроном. Влив його манери виконання визнають багато поколінь рокерів, але кар'єрі музиканта заважав алкоголізм.

"Одна справа, коли злегка п'яний басист або злегка під кайфом гітарист, - казав Кен Хенслі - Але коли вокаліст геть п'яний і не може говорити, падає і не бачить ні групи, ні залу, це вже серйозна проблема. Він пив надто багато, ми часто говорили про це, але нічого не мінялося. В підсумку я прийшов до менеджера з ультиматумом: йде або він, або я."

Інші пісні альбому High and Mighty Девід Байрон виконав сам і залишив Uriah Heep. За чотири роки пішов з гурту і Кен Хенслі.

"У 1980 році я вже був закінченим наркоманом, - зізнається музикант. - Немає нічого поганого в грошах, успіху і жінках. Але для моєї натури незначні захоплення можуть переростати в серйозну залежність".

Кен Хенслі переїхав з Британії до США. Позбувся залежності від кокаїну. Грав у декількох американських гуртах. 15 років працював на компанію з виготовлення музичних інструменів і апаратури.

I Don't Wanna Wait, альбом Running blind, 2002

Зараз музикант живе в іспанському містечку Агост на узбережжі Середземного моря. 2007-го з дружиною Монікою всиновили покинутого в дитинстві батьками-циганами 12-річного Хуаніто.

З кінця 1980-х щорічно 1 липня в Болгарії відзначають Свято Джулая. Присвячене пісні Кена Хенслі July Morning. Вперше композиція прозвучала на платівці Uriah Heep 1971року Look at Yourself. За часів соціалізму західна музика була для болгар символом свободи. За легендою, двоє друзів, тікаючи від служби в армії, рушили зустрічати перший промінь липневого сонця на кордон з Туреччиною, країною-членом НАТО. З того часу наприкінці червня болгарська молодь з'їжджається до чорноморського узбережжя милуватися сходом сонця. 1 липня July Morning лунає на усіх радіостанціях країни.

Зараз ви читаєте новину «Пісні Кена Хенслі нагадують українські народні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі