Ексклюзиви
субота, 17 березня 2018 19:05

Пісню присвятили смерті трирічного хлопчика. Найвідоміші хіти ірландських музикантів.

Пісню присвятили смерті трирічного хлопчика. Найвідоміші хіти ірландських музикантів.
Маленькі ірландці святкують День Святого Патріка

17 березня відзначають День Святого Патріка. Небесний покровитель Ірландії жив у 385—461 роках. З середини XVIII ст. традиція веселитися в день смерті християнського праведника спочатку з'явилась серед ірландських емігрантів у Америці. З часом мода на культуру і традиції кельтів завоювала майже увесь світ.

Чи не найголовнішою гордістю сучасних ірландців є музика.

Розповідаємо про найвпізнаваніші в світі хіти виконавців із Ірландії.

Гурт U2 - Sunday Bloody Sunday (1983)

"Неділя, кривава неділя" - візитівка дублінського квартету U2. Пісня присвячена "Богсайдскій різанині" 30 січня 1972 року. Того дня у північноірландському місті Деррі британські десантники розстріляли мирну демонстрацію. Її учасники прийшли відстоювати свої громадянські права. Загинули 13 чоловік, в тому числі шестеро підлітків і один священик. П'ятьох вбитих застрелили у спину, ще 14 безбройних демонстрантів поранили.

Шинейд O'Коннор - Nothing Compares 2 U (1990)

Баладу "Ніщо не зрівняється з тобою" називають однією з найдепресивніших пісень в історії. Написав її американський співак і композитор Принц, але у його виконанні композицію не помітили. Через 4 роки пісню вирішила записати ірландка Шинейд O'Коннор.

Кліп Nothing Compares 2 U знімали в одному з паризьких парків. Багатьох глядачів здивувала поголена голова Шинейд O'Коннор. За словами співачки, так вона протестувала проти комерціалізації своєї музики. В ролику у Шинейд течуть сльози.

"Демонструвати емоції в кадрі навчилась завдяки раніше опанованій техніці співу, - розповідала виконавиця. - Називається бельканто. Трохи нагадує акторські прийоми Станіславського. Ти маєш в собі знайти якісь почуття і використати їх. Я завжди думаю про маму, яка померла коли мені було 17".

Гері Мур - Still Got The Blues (For You) (1990)

Дослівно приспів балади Гері Мура перекладається як "у мене ще є для тебе блюз", але в контексті це означає "я все ще сумую за тобою" . Гітарист почав грати блюз в клубах Белфаста з 14 років. Але з кінця 1970-х переважно випускав альбоми важкого року.

Одного разу австралійський басист Боб Дейслі почув, як Мур розігрується перед концертом. Порадив гітаристу записати нарешті блюзову платівку.

Гурт The Cranberries – Zombie (1994)

"Що в твоїй голові, Зомбі", - співає Долорес O'Ріардан в своїй найзнаменитішій пісні. Вокалістка The Cranberries написала її під враженням від теракту в англійському місті Воррінгтон. В березні 1993 року від вибуху бомби там загинули двоє хлопчиків трьох і дванадцяти років.

"Мені байдуже, хто це зробив - протестанти чи католики, англійці чи ірландці. Мене хвилює лише те, що постраждали невинні", - казала співачка.

Долорес O'Ріардан померла 15 січня 2018 року на 47-му році життя.

Енія - Only Time (2001)

Енія Ні Бреннан - повне ім'я 4-х разової володарки Греммі з Ірландії. Народилась співачка в маленькому селі Гвідор, одному із небагатьох регіонів острова, де зберіглась гельська мова. У Енії четверо братів і чотири сестри. Батько був власником пабу, мати викладала музику в школі. Спочатку майбутня зірка була учасницею сімейного гурту. З 1982 року переїхала в столицю Дублін. Почала сольну кар'єру. Найбільшу славу їй принесла кіномузика. За саундтрек до екранізації роману Толкіена "Володар перснів: Хранителі Персня" 2001-го Енія отримала "Оскар".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Голосом Андрія Середи Тарас Шевченко промовляє, як до брата": 7 пісень на вірші Кобзаря

7 разів виконавці із Ірландії вигравали Євробачення. У 1992-1994 роках робили це тричі поспіль. Це рекорд пісенного конкурсу.

Зараз ви читаєте новину «Пісню присвятили смерті трирічного хлопчика. Найвідоміші хіти ірландських музикантів.». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі