Ексклюзиви
понеділок, 15 жовтня 2018 15:30

Перша вистава театру Лесі Українки була про Криворильськ

Перша вистава театру Лесі Українки була про Криворильськ
Київський театр Лесі Українки вікрили в приміщенні колишнього цирку Бергоньє

15 жовтня 1926 року в Києві першу виставу дав театр російської драми ім. Лесі Українки. У будівлі колишнього цирку Бергоньє режисер Юрій Лавров поставив п'єсу Бориса Ромашова "Кінець Криворильська".

В ній комсомольці боряться за світле комуністичне майбутнє, перейменовують рідне місто Криворильськ на Ленінськ.

Трупа новоствореного київського театру складалася з колишніх акторів Миколи Соловцова. У 1891 році антипринер створив у Києві театр, ставили переважно модних на той час Гоголя, Чехова, французькі водевілі.

Ім'я класика Лесі Українки Київський театрі російської драми отримав у 1941 році. Найкасовішою його виставою була постановка перекладу драми класика української літератури "Каменній властелин"

Протягом першого і наступних сезонів у театрі Лесі Українки працювали Михайло Романов, Юрій Лавров, Марія Стрєлкова, Євгенія Опалова, Віктор Добровольський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У прифронтовому місті організували український хор

1951-1963 роках головною зіркою Театру Лесі Українки був випускник МХАТу Олег Борисов. Актор згадував, що після ролі цирульника Свирида Голохвастова в комедії Віктора Іванова "За двома зайцями" міг спокійно зайти на Бесарабський ринок й добряче безкоштовно пообідати. Торговці пригощали Олега Івановича й через багато років після його переїзду з Києва до Леніграду.

В різні роки на сцені столичної росіської драми грали також Лариса Кадочнікова, Кирило Лавров, Ада Роговцева, Валерія Заклунна.

Зараз ви читаєте новину «Перша вистава театру Лесі Українки була про Криворильськ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі