Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2019 10:51

"Передано трагедію людини, її висоту" – показали фільм про Василя Стуса
7

"Передано трагедію людини, її висоту": у Львові показали фільм про Василя Стуса
Фото: Ольга Васьків
"Передано трагедію людини, її висоту": у Львові показали фільм про Василя Стуса
"Передано трагедію людини, її висоту": у Львові показали фільм про Василя Стуса
"Передано трагедію людини, її висоту": у Львові показали фільм про Василя Стуса
"Передано трагедію людини, її висоту": у Львові показали фільм про Василя Стуса

У львівському "Кінопалаці" 26 серпня відбувся допрем'єрний показ фільму "Заборонений" про поета Василя Стуса. На показ приїхали уся знімальна група та актори: режисер-постановник Роман Бровко, автори сценарію Сергій Дзюба та Арсеній Кірсанов, виконавець головної ролі Дмитро Ярошенко, продюсер Артем Денисов і координаторка Наталія Фармус.

2017-го проект стрічки "Заборонений" із робочою назвою "Птах душі" став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Біографічний фільм "Заборонений" режисера Романа Бровка показує події останніх 6 днів життя Василя Стуса та епізоди із життя. У ніч на 4 вересня 1985-го 47-річний Василь Стус помер у тюремному карцері колонії в Пермській області РФ.

Режисер Роман Бровко каже, що коли знімали фільм, намагалися знайти підхід до аудиторії.

"Це реальна історія нескореного поета, історія кохання і зради, людської гідності та підлості. Під час зйомок ми постійно шукали консенсус. Аудиторію врахували і ту, що знає про Стуса і ті часи, і ту, що вивчала про це лише у школі. Ми спілкуватися з дисидентами 60-х, із покійним нині Левком Лук'яненком. Вони розповіли багато подробиць із життя Василя, ми взяли цю інформацію і показали в картині. Марія, рідна сестра Стуса, подивилася фільм і каже: "Це Василько у кіно, мій брат". Актор Дмитро Ярошенко зіграв Стуса дуже добре. Це потужна постать із міцною позицією. У Стуса загострені почуття несправедливості, бажання відстоювати правду. Це персона, яка не кривила душею, йшла за своєю правдою, була вірна собі", - каже режисер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покарання відбував разом із Стусом і Світличним: дисидент Ігор Калинець святкує 80-річчя

На допрем'єрний показ у Львові прийшли люди, які особисто знали Василя Стуса. Філософ, мислитель Мирослав Маринович зізнався, що з Василем Стусом знайомим не був, проте був учасником дисидентського руху.

"Перш за все, у фільмі чудово передано кохання Валентина і Василя. Їм хочеться вірити. Я ставлю себе на місце молоді – намагаюся поглянути на кіно їхніми очима. У фільмі – реальні події, не вигадані, це все було, всі сцени правдиві. Були і Алла Горська і Михайлина Коцюбинська, були репресії та суди. Прекрасно зіграна роль Стуса, це здобуток актора. Передано трагедію людини, її висоту, людину, яка стикається з опором суспільства. Я підтверджую автентичність духу цього фільму", - каже Мирослав Маринович.

Ще під час зйомок фільму зі стрічки прибрали сцену суду. Державним адвокатом поета був Віктор Медведчук, який підтримав позицію прокурора. Поета звинувачували в "антирадянській агітації та пропаганді". 1980-го засудили на 10 років примусових робіт і 5 років – заслання. Після розголосу автори картини епізод із Медведчуком повернули у стрічку.

"Сцена майже документально передана. Вона навіть розширена, ніж була до того, зважаючи на реакцію громадськості", - підтвердив режисер.

Прем'єра стрічки запланована на 5 вересня.

9 липня 2019-го український поет, політв'язень, дисидент Ігор Миронович Калинець святкує 80-річчя. Напередодні у Львівській опері йому з нагоди ювілею від громади міста вручили почесну відзнаку "Золотий герб міста Львова".

Зараз ви читаєте новину «"Передано трагедію людини, її висоту" – показали фільм про Василя Стуса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі