Ексклюзиви
четвер, 15 грудня 2011 14:08

"Назвіть мені хоч один джазовий фестиваль в Україні? Це попсою важко назвати"

17 грудня в київському клубі Cinema відбудеться святкування 5-річчя українського лейбла експериментальної електроніки Kvitnu. Участь в ньому візьмуть всі резиденти лейблу - Sturqen, Vitor Joaquim, Plaster, Zavoloka, v4w.enko, Dunaewsky69 та його засновник Kotra. Також гратимуть Елізабет Шімана з Австрії та швейцарець Abs6.

"Музиканти Kvitnu будували свою територію самі, з нуля. На ній немає конкурентів, як скажімо в попсовому євротрансі чи техно. Тому упередженого ставлення в Україні до нас немає. Випадкові люди у нашій музиці якщо й бувають, то швидко зникають. Ми не чуємо сторонніх відгуків. Нас не потрібно любити чи розуміти всім", - розповів Gazeta.ua засновник Kvitnu, музикант, продюсер Дмитро Федоренко (творчий псевдонім — Kotra).

Навесні 2011-го лейбл здобув визнання у Європі, отримавши три нагороди в сфері електронної музики Qwartz Electronic Music Awards. В Україні ця музика досі вважається андреграундом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медіа-арт в Україні відстає на 10 років

"Іноді я дозволяю собі подумати, як би жили музиканти Kvitnu в Берліні чи Кракові. Порівняно з Києвом це досить спокійні міста. Враховуючи те, скільки ми працюємо, питання еміграції піднімалося дуже часто. Звалити могли вже не раз, але зараз ми тут. Хоча коли після повернення з Польщі (Kotra прожив у Кракові півроку — Gazeta.ua) я побачив, що на на Kvitnu Fest у 2008 році із найкращим списком артистів прийшло менше трьох сотень осіб за дві ночі, у мене з'явилися сумніви. , - зазначив він.

Часто в Україну запрошують нецікавих та неактуальних музикантів. На Заході про них вже забули.

"Назвіть мені хоч один джазовий фестиваль в Україні? Я спілкувався з журналістом, який приїхав із Вашингтона на один український джаз-фестиваль. Він дивувався: що це за джаз!? Кого сюди привозять! У нас навіть у кабаках таку х...ю не грають! Це навіть попсою важко назвати. У нас Джон Зорн (авангардний джаз-музикант з Нью-Йорку – Gazeta.ua – це мейнстрім і попса. В Америці джазовий фестиваль - це шквал і масакра. Те саме з рок-музикою", - каже Федоренко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "З кожним днем все більше радію тому, що лейбл існує" - засновник Kvitnu

Повністю інтерв'ю з Дмитром Федоренком читайте в журналі "Країна" від 16 грудня.

Kvitnu

Український лейбл звукозапису. За 5 років видали 21 альбом експериментальної електронної музики. Перший реліз стався 25 грудня 2006 року.

Зараз ви читаєте новину «"Назвіть мені хоч один джазовий фестиваль в Україні? Це попсою важко назвати"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі