Ексклюзиви
субота, 20 травня 2017 14:20

Найвідомішу в світі рок-н-рольну композицію спочатку називали фокстротом

Найвідомішу в світі рок-н-рольну композицію спочатку називали фокстротом
Альбом Білла Хейлі "Rock Around the Clock". Фото: Вікіпедія

29 травня 1954 року американський музикант Білл Хейлі і його група The Comets виконали одну з найвідоміших пісень у жанрі рок-н-рол "Rock Around the Clock" (переклад: "Рок цілодобово"). Альбом з піснею став одним з найбільш продаваних в історії музики.

"Rock Around the Clock" була написана Максом Фрідманом і Джеймсом Майерсом в кінці 1952 року. Саме Майерс запропонував заспівати її Біллу Хейлі і його групі The Comets після успіху їх пісні "Crazy Man, Crazy" . Проте продюсер Хейлі перешкодив цьому. Тоді Майерс віддав пісню Сонні Дею і його групі The Knights. У їхньому виконанні версія мало була схожа на майбутній сингл Хейлі і не була такою популярною.

Білл Хейлі вирішив записати "Rock Around the Clock" на першій же сесії для нового лейбла. Запис проходив в нью-йоркській студії "Pythian Temple" за участю сесійних музикантів. Було записано два дубля, з яких була змонтована одна версія. Так як терміна рок-н-рол в сучасному його значенні ще не існувало, "Rock Around the Clock" була позначена на платівці як фокстрот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як в Радянському Союзі з'явилась рок-музика

Пісню стали грати на радіостанціях і вона увійшла в американський хіт-парад. Але справжнього успіху "Rock Around the Clock" не мала ще довгий час. Лише з виходом навесні 1955 року фільм "Шкільні джунглі" до композиції прийшла справжня популярність. Її використали як заставку до фільму.

9 липня 1955 вона стала першою рок-н-рольною композицією, яка зайняла 1-е місце в хіт-параді категорії "поп-музика" журналу "Білборд". Згідно "Книзі рекордів Гіннесса", "Rock Around the Clock" є найбільш продаваним синглом в історії поп-музики після "White Christmas" Бінга Кросбі.

Вільям Джон Хейлі ( 1925-1981)— американський музикант, співак і автор пісень, один із перших виконавців рок-н-рола.



Зараз ви читаєте новину «Найвідомішу в світі рок-н-рольну композицію спочатку називали фокстротом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі