Ексклюзиви
четвер, 12 липня 2018 20:08

Найкращі фільми, які варто переглянути до Дня фотографа

Найкращі фільми, які варто переглянути до Дня фотографа
Кадр з фільму "Солодке життя", який породив термін "папараці". Фото: writeincolor.com

12 липня святкують День фотографа. Свято започаткував Папа Римський на честь святої Вероніки - покровительки фотографії. За переказами, вона подала хустку Ісусу, який ішов на Голгофу, щоб він витер обличчя від поту і крові. На тканині залишився його лик.

За іншою версією, фотографи відзначають професійне свято в день народження Джорджа Істмена, який заснував компанію Kodak. Його плівка вивела фотографію на доступний для кожного рівень.

Gazeta.ua зібрала топ фільмів про фотографів - як професійних, так і аматорів.

Солодке життя (1960)
Режисер: Федеріко Фелліні

Культова чорно-біла стрічка, яка отримала "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю, дала початок слову "папараці". Це фотографи, які знімають світлини знаменитостей, часто компрометуючі, без їхньої на те згоди. Назва прижилася після появи на екранах фотографа Папараццо - одного з другорядних персонажів картини. Фелліні назвав героя саме так, бо з італійської paparazzo перекладається як "надокучливий комар".

"Фотограф" (1998)
Режисер: Джон Вотерс

Комедія розповідає історію молодого хлопця Пекера, який працює в маленькій закусочній і любить фотографувати. Він робить знімки завжди і скрізь, знімає дивні місця, звичайних людей в несподівані моменти.

Доля зводить Пекера з нью-йоркською агенткою-галеристкою. Він стає відомим фотографом. От тільки у житті героїв його фото починають ставатися неприємності.

"Фотозбільшення" (1966)
Режисер: Микеланджело Антоніоні

Події у фільмі розвиваються навколо молодого та талановитого британського фотографа, який сфотографував випадкову пару і, як виявилось, зафіксував вбивство. Головний герой намагається відобразити у пам'яті картину того дня, використовуючи фотозбільшення і вияснити деталі вбивства.

Фільм зняли за мотивами розповіді Хуліо Кортасара "Слина диявола". Стрічка отримала "Золоту пальмової гілки" Каннського кінофестивалю 1967 року. Також кінокартину номінували на премію "Оскар" за кращу режисерську та сценарну роботи.

Мисливець за фотографіями" (1933)
Режисер: Ллойд Бекон

Відсидівши термін, гангстер Денні Кін вирішує покінчити з кримінальним світом і зайнятися своїм справжнім покликанням – журналістикою. Застосування своєї енергії, пробивної зухвалості, кмітливості і розпливчастих моральних норм він знаходить в професії "мисливця за фотографіями" в одному низькопробному таблоїді. Там він швидко робить кар'єру, добуваючи в небезпечних умовах провокаційні фото, яких жадає публіка. Проблеми виникають, коли він обманним шляхом проникає в блок смертників в'язниці Сінг-Сінг і робить там знімок жінки-вбивці на електричному стільці.

"Хутро: Уявний портрет Діани Арбус" (2006)
Режисер: Стівен Шейнберг

В основу фільму лягла реальна особистість – Діана Арбус – знаменитий американський фотограф, одна з найбільш загадкових та сміливих митців 20 століття.

У центрі сюжету – розповідь про фотографа, яка помітила красу там, де всі бачили тільки неповторність. Арбус стала популярною завдяки своєму фотографічному інтересу до людей з фізичними відхиленнями.

Стівен Шейнберг, створюючи кінокартину не схилявся до точності у біографічних фактах, а передав власний погляд на творчість Діани в цілому.

"Військовий фотограф", 2001
Режисер: Крістіан Фрай

Документальний фільм присвячений одному з найкращих військових фотографів усіх часів - Джеймсу Натхвію. У своєму фільмі Фрай розглядає аспекти військової фотографії, досліджує її силу, показує здатність фотокамери передати відчуття приголомшливої тиші у місцях неймовірного хаосу.

Творці драматичного фільму "Марія – королева Шотландії" поділилися 2-ма постерами та трейлером до майбутнього фільму. Головні ролі зіграли номінантки на "Оскар-2018" Марго Роббі та Сірша Ронан.

Зараз ви читаєте новину «Найкращі фільми, які варто переглянути до Дня фотографа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі