Ексклюзиви
вівторок, 19 вересня 2017 22:30

На 83-й Міжнародний Конгрес ПЕН приїхали найвідоміші інтелектуали світу
4

Відкриття Конгресу ПЕН
Фото: Марта Чорна
Відкриття Конгресу ПЕН
Відкриття Конгресу ПЕН
Відкриття Конгресу ПЕН

18 вересня у Львівському Університеті ім. Івана Франка відбулося урочисте відкриття Конгресу ПЕН. До Львова приїхали найвідоміші інтелектуали світу. Подія вперше відбувається в Україні.

Тема цьогорічного Конгресу "Відстоювання правди у добу пропаганди".

Привітати присутніх прийшли: мер Львова Андрій Садовий, виконавчий директор Міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький, Президент ПЕН-клубу Дженіфер Клемент та голова українського ПЕН-центру Микола Рябчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна нарешті стала вільною": відбудеться 83 Міжнародний Конгрес ПЕН

"Українці як ніхто інший потерпають від російської пропаганди. Для мене важливо бути тут. Тим паче, що мої предки походять з України", - зазначила президент міжнародного ПЕН-клубу Дженіфер Клемент.

Провідний британський юрист та письменник Філіп Сендс під час своєї урочистої лекції розповів про свою рідню, яка походить зі Львова. А також про книгу "Східно-Західна вулиця", яку відзначили призом "глядацьких симпатій" на цьогорічному Форумі Видавців у Львові. Письменник нагадав про важливих особистостей, які народилися у нашому місті.

"Мій дідусь народився у Львові та проживав на вулиці Шептицького 12. Я знайшов кам'яницю, де він мешкав. Протягом семи років, що я приїжджав до Львова мене завжди дуже привітно зустрічали. А ще мушу зазначити, що у вас найсмачніша кава у світі", - каже письменник Філіп Сендс.

До вітального слова також долучився мер Львова Андрій Садовий, який розповів про вагу Конгресу для Львова.

"Я гордий за те, що ми проводимо цей захід у Львові. Це дуже велика підтримка. Ви особливі люди. Ви маєте талант і особливий дар доносити правду до людей. Дуже часто ми вважаємо себе особливими і думаємо, що ми унікальні. Насправді, всі ми боремося з рабством, з неправдою, але ви маєте дуже велику можливість робити людей кращими. У вас талант доносити правду і цей талант - унікальний. Я думаю, що цей Конгрес дасть щось нове для міста Львова, для України. Я не знаю що, це ніхто не знає. Але те, що ви є тут - це дуже круто для нас", - зазначив Андрій Садовий.

Також присутніх привітав президент українського ПЕН-центру Микола Рябчук.

"3 роки тому я навіть не мріяв про те, що ми можемо прийняти ПЕН в Україні. Тоді ми боролися за нашу незалежність. Ми з росіянами можемо розмовляти одною мовою, проте у нас інші цінності. Ви маєте багато мігрантів з інших країн світу, але мало мігрантів з Донбасу. Всі вони розмістилися по різних містах України для того, щоб тут збудувати свою Європу", - зазначив Микола Рябчук.

Музичним подарунком для гостей став український гурт "Rockoko".

Серед гостей - нобелівські лауреати Світлана Алексієвіч (Білорусь) та Герта Мюллер (Румунія-Німеччина), неодноразовий нобелівський номінант Адам Загаєвський (Польща), Пітер Померанцев (Велика Британія), Людмила Уліцька (Росія), Пол Остер (США), сучасні українські письменники Юрій Андрухович, Андрій Курков, Сергій Жадан, Олена Стяжкіна та 200 літераторів з усього світу.

Конгрес відбуватиметься в різних локаціях Львова та триватиме до 27 вересня.

ПЕН-клуб (International PEN) є вагомою міжнародною неурядовою організацією, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів від 1921 року. Його назва утворена від англійського слова "pen" – ручка, що є водночас абревіатурою слів Poets, Playwrights, Essayists and Novelists – "поети, драматурги, есеїсти, романісти". Також до ПЕН-клубу входять журналісти, історики, видавці, загалом понад 25 000 членів із усього світу.

Зараз ви читаєте новину «На 83-й Міжнародний Конгрес ПЕН приїхали найвідоміші інтелектуали світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі