Ексклюзиви
четвер, 23 травня 2019 15:51

"Кримінальне чтиво" отримало гран-прі Каннського кінофестивалю

23 травня 1994-го на Каннському кінофестивалі у Франції відбулася прем'єра фільму американського режисера Квентіна Тарантіно "Кримінальне чтиво". Стрічка отримала Гран-прі — "Золоту пальмову гілку".

Тарантіно мріяв створити трилогію у стилі нуарного детективу. Серія мала називатися Black Mask на честь однойменного журналу, який у 1920-х публікував кримінальні хроніки та детективні оповідання. Однак перші проби сценарію увійшли в основу іншого фільму режисера "Скажені пси".

Після закінчення роботи над стрічкою Тарантіно повернувся до трилогії. Він змінив назву проекту на Pulp Fiction, посилаючись не на окреме видання, а на цілий жанр дешевих масових журналів.

Більшість ролей були написані під конкретних акторів. Запросив зірку 1970-х Джона Траволту — героя свого дитинства. Для актора це був шанс повернутися на великі екрани після довгого забуття. Окремо ролі писалися і під Семюеля Л. Джексона, Тім Рота та Аманду Пламмер. У ролі боксера Бутча Тарантіно хотів бачити голлівудську зірку. Планував запропонувати роль Сільвестру Сталлоне, однак вона дісталася Брюсу Віллісу. Він став найдорожчим актором "Кримінального чтива" і отримав гонорар $1 млн.

Автор: filmaffinity
  Тарантіно режисує сцену з Брюсом Віллісом
Тарантіно режисує сцену з Брюсом Віллісом

"Кримінальне чтиво" складається з 5 історій, що відтворені у нехронологічному порядку та об'єднані спільними героями. Перші 3 історії розповідають про ганстерів Вінсента Вегу та Джулса Вінфілда, які виконують доручення кримінального авторитета Марселласа Волеса. Вони мають повернути майно свого боса та потрапляють у перестрілку. Вінсент також отримає завдання "вигуляти" дружину Волеса Мію. Їхній вечір закінчується порятунком дівчини від передозування.

Друга історія розповідає про боксера Бутча, який отримує від Волеса гроші за те, що має програти у наступному двобої. Його такі умови не влаштовують, і він порушує угоду.

Перша та фінальна сцени фільму — історія пограбування ресторану дрібними грабіжниками Рінго та Йоландою. У цьому закладі, за випадковим збігом обставин, снідають Вега та Вінфілд.

Автор: filmaffinity
  Зйомка сцени з пограбуванням ресторану
Зйомка сцени з пограбуванням ресторану

Кінокритики журналу Time відзначили, що "Кримінальне чтиво" вражає глядача, "як заштрик адреналіну у серце". Фільм при бюджеті $8 млн отримав касові збори $214 млн. Американський кінокритик Джин Сіскель поставив "Кримінальне чтиво" у один ряд із фільмами "Психо" Альфреда Гічкока, "Бонні та Клайд" Артура Пенна та "Механічний апельсин" Стенлі Кубрика. Журналіст заявив, що ці фільми "сколихнули втомлену індустрію та влучно зобразили, наскільки нудними та одноманітними стали сучасні фільми".

Успіх на Каннському фестивалі приніс світову славу не тільки режисеру, але й акторам. Квентін Тарантіно прославив Уму Турман і Семюела Л. Джексона, зробивши їх зірками.

Джон Траволта, злет якого після диско-фільму "Бріолін" виявився недовгочасним, повернув собі втрачену славу. За участь у "Кримінальному чтиві" він отримав гонорар $140 тис. Наступні пропозиції виявилися кращими: $5 млн за фільм "Знайти коротуна" і $10 млн за роль у фільмі "Майкл".

Брюс Вілліс також відвоював утрачені позиції. Зокрема, він отримав пропозицію від Люка Бессона і знявся у фільмі "П'ятий елемент".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Класику світового кіно покажуть на великих екранах мовою оригіналу

2019-го Тарантіно повернувся на Каннський кінофестиваль з прем'єрою фільму "Одного разу в Голлівуді". Це історія телевізійного актора Ріка Долтона (Леонардо Ді Капріо) та його дублера Кліффа Бута (Бред Пітт), що розвивається на тлі подій, пов'язаних із сектою серійного вбивці Чарльза Менсона.

Зараз ви читаєте новину «"Кримінальне чтиво" отримало гран-прі Каннського кінофестивалю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі