Ексклюзиви
вівторок, 08 квітня 2014 15:56

Книжковий Арсенал відкриють електро-акустичним фільмом Довженка
5

Сьогодні у Києві почнеться Книжковий Арсенал. На відкритті покажуть не лише аудіо-візуальний перформанс "Гра в бісер", а й прем'єру фільму Олександра Довженка "Сумка дипкур'єра"  з новим саундтреком від гурту Zаpaska. 
 
"Сумка дипкур'єра", перший повнометражний фільм Довженка, що дійшов до наших днів, з'явився в 1927 році і знаменував перехід режисера, тоді ще початківця, на новий рівень кінематографічної майстерності. Сюжет фільму про викрадення сумки радянського дипкур'єра англійськими шпигунами базується на автентичному факті — збройному нападі на радянських дипломатичних кур'єрів Теодора Нетте та Іоганна Махмасталя 26 лютого 1926 року. Довженка запросили на постановку фільму завдяки знанню дипломатичного середовища, з яким він перетинався, працюючи в 1923 році в Берліні на дипломатичній службі. Однак фільм демонструє й іншу обізнаність – з німецькою кінематографічною школою взагалі і жанром пригодницького детективу зокрема. "Сумка дипкур'єра" є досить репрезетативною щодо кінематографічних штампів кіно 1920-х – фільм рясніє характерними сценами бійок (на палубі, на сходах, в купе) та типажами (шпигуни, кокотки, агенти поліції, тощо). Є у фільмі і єдине в житті Довженка камео – він з'являється у фільмі в ролі кочегара.

Новий сучасний музичний супровід для "Сумки" створив гурт Zapaska — електро-акустичний інді-поп дует із Кам'янця-Подільського. Заснований як сайд-проект Яни Шпачинської із гурту "ЧеЧе" та Павла Нечитайла із групи "Пропала грамота" за чотири роки гурт Zapaska розвинувся у повнокровний музичний проект, що активно концертує в Україні і є досить відомим за кордоном.

Робота над "Сумкою" стала першим експериментом дуету з німим кінематографом. "Сумка дипкур'єра" feat Zapaska - стане черговим доробком циклу музичних кіноперфомансів КОЛО ДЗИҐИ, що об'єднує найкращі українські німі фільми. Показ розпочнеться о 19.00 в Національному культурно-мистецькому комплексі "Мистецький Арсенал".

Детальний гід - куди і навіщо йти на Книжковий Арсенал - читайте тут.

Зараз ви читаєте новину «Книжковий Арсенал відкриють електро-акустичним фільмом Довженка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі