Ексклюзиви
четвер, 11 січня 2018 21:45

"Кожному зі злочинців намагаюся знайти шанс на бодай часткову реабілітацію" - Юрій Андрухович

"Кожному зі злочинців намагаюся знайти шанс на бодай часткову реабілітацію" - Юрій Андрухович
Юрій Андрухович розповів про новий роман. Фото: ЛітАкцент

У чернівецькому видавництві Meridian Czernowitz вийшов новий роман Юрія Андруховича "Коханці Юстиції". Письменник працював над книгою протягом 27 років.

Складається з дев'яти розділів. Написані в різних стилях. У кожному йдеться про окремого негідника та його лиходійство, крім останньої частини. В ній автобіографічна оповідь зосереджується на загадковому вбивстві. Час дії має широку історична панораму від 1612 до 1971-го років. Місце дії – переважно Галичина.

Серед персонажів вбивця Степана Бандери Богдан Сташинський, Маріо Понграц, несправедливо засуджений до страти за розтління малолітньої, терорист Мирослав Січинський.

"Всі вони колись дійсно існували й залишили по собі архівні згадки. Я їх розвинув і перетворив на оповіді з неабиякими внутрішніми конфліктами. Щоб роман мені врешті написався, я мусив кілька разів ставати іншою людиною. Хотілося створити густо-насичений і в той же час абсолютно захопливий текст, від якого читачеві дуже нелегко відірватися", - каже Юрій Андрухович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розказали, що, де й коли читають українці

Чим вас приваблюють "злочинці з великої літери", про яких пишете у "Коханцях Юстиції"?

Річ не в тому, що вони злочинці, а в тому, що люди навколо них домовилися вважати їх злочинцями. Тобто дві базові проблеми, про які мені йдеться, – це, по-перше, недосконалість кожного суспільства, а отже, неадекватність його судової системи. По-друге, складність людини, окремо взятої, з усіма закамарками її мотивацій та вчинків. Тому кожному зі "злочинців" я намагаюся знайти шанс на бодай часткову реабілітацію. А раптом усе було трохи не так? А раптом пом'якшувальні обставини? А раптом вони не просто пом'якшувальні – вони виправдальні?

Мені було страшенно цікаво й важливо проводити ці свої "внутрішні розслідування", зіставляти джерела, відшукувати в них суперечності. Ось ця можливість – реконструювати реальні події, щоб знайти у них нові сенси – і приваблювала мене найбільше. Що ж до "злочинців", то вони не так приваблювали, як викликали співчуття. Я не злочинцями б їх називав, а бідними грішниками. Якими, зрештою, всі ми так само є. Попри те, що сам я начебто й не дуже релігійний, цей роман вийшов таким, що насправді кожна з його історій – про безмежність Божого милосердя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто приєдналося до неіснуючого Радянського Союзу

Що важливе зрозуміли під час роботи над цією книжкою?

Якщо говорити про якісь загальнофілософські висновки, то, скажімо, такий, що всі ми перебуваємо всередині історій, яким ні кінця, ні початку немає. А наші долі через вельми хитромудре сплетіння знаків, натяків і безпосередніх контактів нерозривно пов'язані з тими, кого вже нібито століттями немає на цій землі. Тож є надія, що ті, хто буде після нас, також віднаходитимуть ці знаки й натяки. Пов'язані вже з нашим існуванням.

Якщо про висновки іншого штибу, наприклад, конкретно-історичні, то я, скажімо, відкрив для себе, що в нас дуже недооцінюють той розмах звірячих репресій, що його в роки Другої світової німецька окупаційна влада стосувала проти українського націоналістичного підпілля. Саме проти націоналістичного, а не комуністичного, якого на Заході України фактично й не було. Тобто ми сьогодні більше знаємо вже про злочини енкаведе і радянської влади, ніж про злочини нацистів. Я маю тут на увазі злочини саме проти підпільників і загалом українського населення.

Якби усвідомлення того, скільки української крові пролили в нас нацисти тільки за те, що вона українська, а також тільки за те, що це не просто українська кров – це кров націоналістів, якби це усвідомлення в нас було таким, як треба, то, можливо, нинішня пацанва не базґрала би повсюдно всі ті свастики чи вісімки й не скандувала би по футбольних матчах своє "гітлерюґенд – есес!", можливо, не скандувала б. Адже ми тепер до кінця не знаємо, хто з них там платний провокатор, і хто "агент Москви", а хто просто нацик за, так би мовити, "патріотичними переконаннями". Український націоналізм має бути рішуче протиставлений нацизму. Ти або стаєш під червоно-чорний стяг, або під гакенкройц. Тільки одне з двох, а не одне і друге.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Книгарні потрібні Україні не менше за незалежні суди - Жадан

Про що буде ваша наступна книжка?

Тут мені хочеться прикласти палець до вуст і зробити так: Цс-с-с-с. Моя наступна книжка ще фактично в зародку, я лише починаю її собі уявляти. Тобто вона лише починає мені снитися, й дуже важливо в таку мить її не сполохати, щоб вона нікуди не зникла, не вислизнула в небуття, як то вже не раз траплялося з багатьма моїми ненаписаними романами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко поділився книжками, які вразили його 2017 року

Повне інтерв'ю Юрія Андруховича про роман "Коханці Юстиції", побудову правової держави та мовну ситуацію в Україні читайте в новому номері журналу "Країна" від 11 січня.

Роман Сергія Сингаївського "Дорога на Асмару" - найкраще, що читала письменниця Оксана Забужко з написаного українською за останні п'ять років. Про це вона розповіла в інтерв'ю журналу "Країна".

Зараз ви читаєте новину «"Кожному зі злочинців намагаюся знайти шанс на бодай часткову реабілітацію" - Юрій Андрухович». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі