Ексклюзиви
середа, 29 січня 2020 16:56

"Імовірно є підпільним генієм" - експерт про нову голову Держкіно

"Імовірно є підпільним генієм" - експерт про нову голову Держкіно
Ярослав Підгора-Гвяздовський зазначає, що протягом останніх 5 років кіноіндустрія зазнала чимало позитивних змін. Фото: Facebook.

Оцінити та обговорити призначення нової голови Державного агентства України з питань кіно зможемо після перших її кроків на посаді.

Про це Gazeta.ua розповідає журналіст, кінокритик Ярослав Підгора-Гвяздовський.

"Цілком імовірно, що Кудерчук є підпільним генієм чи міцним професіоналом. Просто ми про це не знаємо. Усе залежатиме від того, кого Кудерчук візьме собі в радники, яку політику стосовно кіно вестиме. Тоді уже зможемо говорити про те, чи людина є професіоналом, чи ставлеником. Поки призначення в мене не викликає жодних позитивних думок.

Безпосередньо Держкіно підпорядковується Кабміну. Про вплив Міністерства культури на хід конкурсу на посаду голови відомо. Ситуація говорить про абсолютну його нелегітимність. Можливо, її створили навмисно, щоби призначати своїх людей та по-новому "рулити". Невипадково ж міністр культури Володимир Бородянський говорив про те, що має бути менше кіно, а більше телесеріалів.

Зараз у Держкіно є 750 млн грн, які цьогоріч розподілятимить на ті чи інші проєкти. Але якими вони будуть - невідомо"- каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібно знімати українське кіно для підлітків — сценарист

Кінокритик зазначає, що протягом останніх 5 років кіноіндустрія зазнала чимало позитивних змін:

"Були великі досягнення й великі провали. Найважливіше - була система. Для того, аби досягти цілі, у нашому випадку становлення та визнання української кіноіндустрії, до неї іти потрібно системно. Вилосипеда ніхто не вигадував. За основу взяли правила, які діяли в Європі. Зокрема у Польщі та Франції, де кіно, є важливим культурним здобутком. Улітку торік, після того як Пилип Іллєнко залишив посаду, усе це взяли й перекреслили. Для того аби будувати свою концепцію кіно, не треба нищити попередню. Її потрібно будувати на основі надбання попередників.

Без сумніву, індустрію можна втримати на тому ж рівні. За умови, що нова голова Держкіно не дозволятиме помикати собою, не ламатиме ієрархію, яка вибудувана у сфері та на законодавчому рівні. Якщо вона зможе зібрати правильну команду із професіоналів, пояснити свою позицію кінотовариству, згуртувати його - українське кіно і далі розвиватиметься. Якщо Кудерчук вдасться вирішити ці питання, то можна вже буде говорити про майбутнє українського кіноматографа".

П'ять років Пилип Іллєнко очолював Державне агентство України з питань кіно - із серпня 2014-го. За час його каденції створили 173 фільми. Касові збори українських картин збільшились із 17 млн грн за 2014-й до 198 млн грн за 2018 рік. Залишив посаду в серпні торік. Відтоді Держкіно не мало очільника. В конкурсі на посаду була єдина претендентка - директорка Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич. 21 листопада вона не пройшла співбесіди. 2 грудня 2019 р. уряд оголосив повторний конкурс на обіймання посади голови Держкіно. 29 січня Кабінет міністрів призначив голову Державного агентства України з питань кіно Марину Кудерчук. Раніше Кудерчук працювала заступником голови Запорізької ОДА з аграрних питань, а до того очолювала міський кіноконцертний зал ім. Довженка.

Зараз ви читаєте новину «"Імовірно є підпільним генієм" - експерт про нову голову Держкіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі