Ексклюзиви
понеділок, 11 грудня 2017 13:21

Італієць виявив у себе на городі неймовірну знахідку

Італійський фермер зорав поле поруч з невеликим містечком Чітта-делла-П'єве (Умбрія, центральна частина країни). Він виявив під плугом порожнечу. Археологи, що приїхали на місце знахідки зрозуміли, що перед ними - непограбована гробниця етрусків. Інформацію про знахідку оприлюднили 12 грудня 2015 року.

Гробниця в Чітта-делла-П'єве знаходиться далеко від відомих етруських некрополів, можливо, тому вона і залишилася непотривоженою. Похоронна споруда складається з дромоса (коридору) і прямокутної похоронної камери. Вхід в останню був закритий двостулковими кам'яними дверима. Всередині знаходилися 2 саркофаги, 4 мармурових урни і різноманітний поховальний інвентар. На жаль, подробиць знахідки поки мало.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За допомогою безпілотника знайшли давній храм

Відомо, однак, що на обох саркофагах є написи. На одному з них археологи прочитали слово "Ларіс". Це поширене серед етрусків чоловіче ім'я. Усередині саркофага знаходився скелет чоловіка, тому це ім'я, швидше за все, належало похованому. Подальша розшифровка напису, як сподіваються дослідники, дозволить дізнатися більше про похованого - наприклад, імена його батьків, а можливо, і вік.

2-й саркофаг покритий розписною штукатуркою. На ньому теж є напис, але він поки не розшифрований.

  Знахідка. Автор фото: Soprintendenza Archeologia dell'Umbria
Знахідка. Автор фото: Soprintendenza Archeologia dell'Umbria

Етруски - це один з найзагадковіших народів в європейській культурі. Їхній розквіт розпочався близько 900 р. до н.е. і тривав майже 5 сторіч. Етруски прославилися своїм мистецтвом. Вони були хорошими землеробами, вміли майстерно обробляти метали і не цуралися торгівлі з іншими народами. Саме тому їхня культура сильно вплинула на сусідів. Можливо, саме вони принесли виноробство на територію сучасної Франції і "навчили" римлян будувати свої знамениті дороги.

Зараз ви читаєте новину «Італієць виявив у себе на городі неймовірну знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі