Ексклюзиви
середа, 04 квітня 2018 13:21

Історична драма про мстивого християнина зібрала 11 "Оскарів"

Історична драма про мстивого християнина зібрала 11 "Оскарів"
Кадр з фільму "Бен-Гур" 1959 року режисера Вільяма Уайлера. Фото: Вікіпедія

4 квітня 1960 року на 32-й церемонії вручення нагород Американської академії кіномистецтв 11 "Оскарів" дісталися фільму "Бен Гур". Це досягнення зумів повторити тільки фільм "Титанік".

Бен-Гур - вигаданий персонаж однойменного роману американського письменника Лью Уолласа, написаний 1880-го. За сюжетом Бен-Гур жив на початку І ст. на території Палестини. Спадкоємець знатного іудейського роду в дитинстві товаришував з римлянином Мессалою і вважав його братом. Бен-Гур потрапляє в рабство, жага помсти не дозволяє йому змиритися з долею. Але зустріч з Христом кардинально змінює його долю. Роман "Бен-Гур" став бестселером з моменту публікації і був названий "найвпливовішою християнською книгою XIX століття".

Найвідомішою екранізацією став американський фільм "Бен-Гур" режисера Вільяма Уайлера. Він вийшов у прокат 1959 року. Це третя екранізація роману Лью Уолласа. Попередні виходили 1907-го і 1925 року. При бюджеті в $15 млн фільм зібрав по світу $70 млн - рекордну тоді суму. Проте і його зйомки коштували великих грошей. Продюсер Сем Цимбаліст заплатив режисерові Вільяму Уайлеру $1 млн доларів за роботу над "Бен-Гуром", небачені гроші на ті часи. Для зйомок запросили акторів із 8 країн, перевагу надавали європейським аристократам. У масовці фільму взяли участь 50 тис. чоловік (жителі кількох італійських сіл), з них тільки 15 тис. — у гонках на колісницях.
Для знімання батальних сцен хотіли використати точну копію римського корабля. Побудований човен протримався на поверхні води лише кілька хвилин. Перша ж крихітна хвиля його перевернула. Тож довелося перемістити "стародавню" посудину до спеціальної водойми і управляти нею за допомогою канатів. Щоб перетворити водойму з водою коричневого кольору у справжнє Середземне море, довелося викликати хіміка. Той висипав якусь речовину — і вода стала блакитною. Зате кожен, хто під час битви падав за борт, довгий час не міг відмитися. Після знімання всі декорації були зруйновані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Топ - 5 історичних фільмів 2016 року

Стрічка 1959 року вперше в історії кінематографа завоювала "Оскари" аж в 11 номінаціях: найкращий фільм, найкращий режисер, найкращий актор - Чарлтон Хестон, найкраща чоловіча роль другого плану, найкраща операторська робота, найкращий художник, найкращі художники по костюмах, найкращий звук, найкращі спецефекти, найкращий монтаж, найкращий саундтрек для драматичних картин. За загальною кількістю нагород з фільмом "Бен Гур" можуть зрівнятися тільки 2 картини: "Титанік" (1997) режисера Джеймса Кемерона і "Володар перснів: Повернення короля" (2003) режисера Пітера Джексона. Крім "Оскарів" фільм Вільяма Вайлера здобув 5 премій "Золотий глобус" (найнайкращий фільм, найнайкращий режисер, найкраща чоловіча роль другого плану та спеціальна премія Ендрю Мартону за постановку сцени перегонів на колісницях) і премію Британської академії кіно і телевізійних мистецтв BAFTA за найнайкращий фільм.

2016 року вийшов фільм "Бен - Гур" від режисера Тимура Бекмамбетова. Дія фільму відбувається в давній Юдеї, часів Римської імперії. Молодого нащадка знатного роду Юду Бен-Гура зрадив зведений брат і другом Мессала. Після чого Бен-Гур провів багато років у неволі на галерах. Після корабельної аварії він допливає до берега, де зустрічає шейха Ілдерима. Тепер Бен-Гур може помститися за зраду.

Зараз ви читаєте новину «Історична драма про мстивого християнина зібрала 11 "Оскарів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі