Ексклюзиви
неділя, 05 липня 2020 04:45

Іспанський кінохіт вийшов у прокат

Автор: kino-teatr.ua
  Іспанська комедія "Чемпіони" розповідає про баскетбольну команду, у складі якої грають люди з ментальними порушеннями. Фільм показують в українських кінотеатрах із 2 липня
Іспанська комедія "Чемпіони" розповідає про баскетбольну команду, у складі якої грають люди з ментальними порушеннями. Фільм показують в українських кінотеатрах із 2 липня

Іспанська спортивна комедія "Чемпіони" режисера Хав'єра Фессера вийшла в український прокат 2 липня.

За сюжетом, тренер з баскетболу, засуджений до громадських робіт, отримує завдання зробити чемпіонів із команди людей з ментальними порушеннями.

На створення фільму авторів надихнула реальна історія баскетбольної команди Aderes із Бурхасота, Валенсія, яка складається з людей з ментальними порушеннями. Ця команда виграла 12 чемпіонатів Іспанії в період із 1999 до 2014 року.

Стрічка "Чемпіони" стала тріумфатором іспанського "Оскара" – національної премії Гойя. З 11 номінацій отримала нагороди у трьох категоріях – за найкращий фільм року, найкращу пісню і найкращого актора-дебютанта. Також відзначена преміями Días de Cine - приз глядацьких симпатій, Feroz Awards - найкраща комедія, Fotogramas de Plata - приз глядацьких симпатій за найкращий іспанський фільм.

Картина стала найкасовішим іспанським фільмом 2018 року, зібравши понад 19 млн євро і 3 млн глядачів. Іспанія обрала стрічку національним кандидатом на премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний фільм".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юрій Іздрик знявся в тизері фільму про 1990-ті

"Чемпіони" – акторський дебют для виконавців ролей гравців баскетбольної команди. Режисер Хав'єр Фессер отримав підтримку від багатьох асоціацій, які допомогли йому попередньо відібрати 500 кандидатів, з якими він потім проводив кастинги.

"Насправді це був один з найбільш непередбачуваних аспектів проєкту: покладатися на людей з ментальними порушеннями, які ніколи не брали участь у зйомках, - каже Фессер. - Покладатися на акторів-початківців завжди легко. Тим паче що більшість сцен – групові. Але в жодному разі процес не ускладнювався особливостями акторів. Навпаки – було неймовірно бачити їхній ентузіазм і впевненість, що це їхній фільм".

Уперше в Україні стрічку показали торік у грудні в рамках фестивалю "Єврофест: кіно для кожного".

Із 2 липня в кінотеатрах поновили покази воєнної драми "Черкаси" режисера Тимура Ященка. Розповідає про тральщик "Черкаси", що в березні 2014-го чинив опір росіянам на озері Донузлав. Фільм вийшов 27 лютого, але 12 березня через загальнонаціональний карантин прокат було припинено.

Зараз ви читаєте новину «Іспанський кінохіт вийшов у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі