Ексклюзиви
вівторок, 01 серпня 2017 19:42

Інститут є - приміщення нема: Директор Інституту книги розказала про перші кроки на посаді

Інститут є - приміщення нема: Директор Інституту книги розказала про перші кроки на посаді

На посаду директора українського Інституту книги з-поміж 9 кандидатів обрали журналістку Тетяну Терен. Вона розповіла, якою бачить роботу Інституту протягом 5 років своїх повноважень.

Як зараз виглядає робота Інституту книги?

До кінця цього року і, ймовірно, весь наступний триватиме розбудовування Інституту, - каже Тетяна Терен.- Сформуємо його напрямки, плани, стратегії, будемо налагоджувати комунікацію і зв'язки. Триває реєстрація установи, відкриття рахунків у казначействі. Шукаємо приміщення. Плануємо зробити там не просто офіс для співробітників Інституту, а культурний центр, де відбуватимуться важливі події, дискусії й освітні проекти".

- Поки що Ви - єдиний співробітник Інституту, коли сформують штат?

Уже розпочалось формування команди, проводимо співбесіди. - каже пані Тетяна.- Намагаємось разом із Міністерством культури вирішити питання достойної заробітної плати. Щоби професіоналам було комфортно і перспективно працювати. Керівниками відділів і заступниками стануть люди, відомі в книжковому середовищі, мають авторитет, фахові знання. Штат буде формуватись поступово. У вересні плануємо назвати вже кількох співробітників, з якими почнемо вирішувати найбільш нагальні питання.

Керівниками відділів і заступниками стануть люди, відомі в книжковому середовищі

- Чим Інститут книги займатиметься після підготовчого етапу?

Маємо два основні напрямки. Перший - міжнародний — представлення українських письменників і книжок за кордоном, участь у закордонних виставках. Цього року стенд на Франкфуртському книжковому ярмарку Міністерство культури організовує із Мистецьким арсеналом і з Українською асоціацією видавців-розповсюджувачів. А з наступного року це робитиме Інститут книги. Будемо докладати зусиль, щоби найближчим часом з'явилася можливість стати там спеціальним гостем. Планую, що Україна представить стенд на Ярмарку дитячої книги в Болоньї. Роботи наших ілюстраторів не поступаються європейському рівню — особливо дитяча книга. - каже Тетяна Терен.- Будемо підтримувати закордонних перекладачів з української мови. Багато років ці вони пропагують українську культуру в світі, часто на волонтерських засадах. Хочу зробити щорічні з'їзди й конгреси перекладачів, заснувати українську премію для закордонних перекладачів з української мови.

Роботи наших ілюстраторів не поступаються європейському рівню — особливо дитяча книга

Планую запровадити програму малих грантів Інституту книги. Щороку зможемо відзначати нагальні напрямки і підтримувати ринок. Це і видання окремих книжок, окремих перекладів, підтримку літературних подій, організацію нових подій, підтримку літературних медіа, бібліотек. Необхідно залучати спонсорські кошти. У штаті буде людина, яка цим займатиметься. Запланована зустріч із Юлією Федів керівником європейської програми "Креативна Європа" в Україні - будемо з нею обговорювати кандидатуру на цю позицію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якісні переклади українських книжок на Заході — досі є екзотикою": Видавець Дмитро Капранов про Інститут книги

- А другий напрямок?

Другий -внутрішній. Інститут книги відповідатиме за реалізацію бюджетної програми книговидання "Українська книга". Маємо до кінця року організувати широкі обговорення і виробити нове положення про програму, максимально прозоро, із залученням незалежних і незаангажованих експертів. У співпраці з бібліотеками - на початку зосередимось на освітніх проектах. Зорганізуємо для бібліотекарів семінари, вебінари, воркшопи. Інституту книги доручили створення цифрової бібліотеки. Цього року на неї виділили кошти.

-Що плануєте робити, щоби в Україні більше читали?

Будемо організовувати ярмарки й форуми видавців не лише у великих містах, а й у регіонах, куди українські письменники зазвичай не доїжджають. - каже Тетяна Терен. -Хочемо вести відкритий діалог з місцевою владою, пояснити, наскільки культура і книжка допомагає місту ставати успішним. Без читання не можемо говорити, що будуємо по-справжньому успішну європейську країну".

Незабаром розпочнуть роботу над сайтом Інституту книги.

Міністерство культури на виконання указу президента запустило в роботу Інститут книги. Завдання інституту полягає в тому, щоб підтримувати авторів, поширювати книги та знайомити європейське суспільство з українськими книжками, а також це важливий крок у мовній політиці держави. Директор обирається на посаду на 5 років.

Зараз ви читаєте новину «Інститут є - приміщення нема: Директор Інституту книги розказала про перші кроки на посаді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі