Ексклюзиви
вівторок, 27 березня 2018 21:45

Художники можуть створити альтернативу релігії - куратор проектів

Визначили тему й куратора 13-го Міжнародного симпозіуму сучасного мистецтва, що проходить на о. Бірючий, на Херсонщині. Куратором резиденції стане Наталя Філоненко. Роботи митці створюватимуть на тему New Age - релігія постмодерну.

Рух New Age (Нова Ера), який виник в Америці у 1980-х характеризувався переплетенням культурно-філософських поглядів з релігійними цінностями. Дозволяв прихильникам конструювати власний "Шлях до Істини". Сполучувати для цього різні релігійні вчення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скульптор показав воду з пластику

"Живемо в такий час, коли навколишній світ стає все більш загрозливим, і потреба в духовності стає більшою, ніж будь-коли. Художники здатні зв'язувати нас із стародавньою мудрістю, винаходити власні ритуали, створювати свої всесвіти. Таким чином вносити свою життєву силу в наш світ, - каже Філоненко. - Остання Венеціанська Бієнале у практиці сучасного мистецтва відображає "неошаманску" тенденцію. У проекті Viva Arte Viva (2017) представлений цілий "Павільйон шаманів". Бієнале в Сан-Паоло і Уїтні Бієнале також продемонстрували підвищення уваги до особистості, колективності і шаманських обрядів. Спостерігається явний інтерес митців до священного і нез'ясованого. Акценти зміщуються на магічне мислення, на особистий міф, на індивідуальне прозріння".

Темою минулорічного симпозіуму стало "Ходіння по воді". Італійський митець Франко Аріаудо представив "тренажер" для бігу по воді. Наголосив на можливості втілювати мрії.

Автор: facebook.com
  "Ванкувер" Наталя Філоненко
"Ванкувер" Наталя Філоненко

Міжнародний симпозіум сучасного мистецтва BIRUCHIY contemporary art project проходить у вересні на острові Бірючий, поблизу селища Кирилівка на Херсонщині. Відбудеться Заснували його Генадій Козуб із художником Володимиром Гулічем.

Зараз ви читаєте новину «Художники можуть створити альтернативу релігії - куратор проектів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі