Ексклюзиви
середа, 28 лютого 2018 15:12

Художниця показала сучасних людей в коконі
20

Робота виставки "Резерв"
Фото: Влада Ралко
Робота виставки "Резерв"
Робота виставки "Резерв"
Робота виставки "Резерв"
Робота виставки "Резерв"

27 лютого у Київській картинній галереї (вул. Терещенківська, 9) відкрилася виставка художниці Влади Ралко "Резерв".

Серія робіт "Резерв" - реакція художниці на політичні та суспільні події в Україні останніх років та їх відображення у поведінці людей.

"Кожна людська фігура спрощена, узагальнена, й це узагальнення ніби містить усередині власної простоти якусь неясну загрозу. Я хотіла майже всі постаті зробити схожими на кокон, на безіменну статистичну одиницю, що несе в собі часточку темної та повільної енергії маси", – каже художниця.

Через зображення звичних і знеособлених предметів, які втрачають свою сутність, мисткиня показує бажання людини у складній ситуації сховати голову в пісок і чекати поліпшення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрилася виставка скульптора з портретами без облич

"Така поведінкова модель "страуса" властива людині, що свідомо обирає пасивний режим існування, добровільно переводить себе у певний резерв або ховається за звичними діями, надаючи їм акцентованої ритуальності, яка слугує ширмою для відгородження від виявів активності. Однією з центральних фігур "Резерву" є постать робітника, що постійно виконує роботу, результати якої стають непомітними вже через короткий проміжок часу. Отже, все доводиться повторювати знову. Рухи робітника такі автоматичні й рівномірні, що за його діями нереально орієнтуватися, він не зважає на особливості часу, хіба що на пори року. Усі роки перетворюються на однакові, рік з війною та рік без війни неможливо розрізнити. Сьогодні для мене такий робітник – символ часу, що ніби стоїть, попри прискорене мерехтіння ритму життя", - каже художниця.


Виставка Влади Ралко "Резерв" триватиме до 18 березня 2018 року.

Владу Ралко називають однією із найпотужніших представниць сучасного українського мистецтва. Особливість її робіт у тому, що їхній багатошаровий зміст спрямовує глядача замислитися і відчути резонанс зі своїм світовідчуттям, із прихованими емоціями та думками. Творчості художниці властиві експресія й відвертість на межі, чесне та безкомпромісне віддзеркалення реальності.

Зараз ви читаєте новину «Художниця показала сучасних людей в коконі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі