Ексклюзиви
пʼятниця, 12 жовтня 2018 15:04

Хто отримав альтернативного Нобеля з літератури

Хто отримав альтернативного Нобеля з літератури
Маріз Конде отримала альтернативну Нобелівську премію. Фото: fr.trace.tv

Письменниця 81-річна Маріз Конде стала лауреаткою альтернативної Нобелівської премії з літератури.

Літераторка родом із Гваделупи, департаменту Франції, що розташовується у Карибському морі.

Конде пише французькою. Один із найвідоміших її творів - історична новела "Я, Тітуба: салемська відьма". У книзі йдеться про історію темношкірої жінки, засудженої під час судового процесу, відомого як полювання на салемських відьом. Тітуба була однією з трьох перших жінок, затриманих у цій справі.

Журі відзначило письменницю за опис у книгах "жахів колоніалізму та хаосу постколоніалізму, з акцентом на гендерні, класові та расові розмежування та з описом сили людської солідарності".

У відеозверненні Маріз Конде розповіла, що вона щаслива та горда отримати цю нагороду і хоче розділити її разом із народом своєї країни.

"Гваделупа – це маленька країна, про яку згадують переважно у контексті ураганів і землетрусів, тож ця світова відзнака – це можливість заявити про її культуру та ідентичність", - каже письменниця.

Грошовий еквівалент премії - $112 тис.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нобелівську премію миру присудили борцям із сексуальним насильством

Альтернативну Нобелівську премію заснувала група зі 100 шведських діячів культури. 2018-го оригінальну премію з літератури перенесли на наступний рік через скандал щодо сексуальних домагань. Починаючи з 1949-го, Нобелівська премія з літератури вперше не буде присуджена.

Одним із претендентів на альтернативну Нобелівську премію був японський письменник Харукі Муракамі, проте він відмовився від номінації.

2017-го лауреатом Нобелівської премії з літератури став британський письменник японського походження Кадзуо Ісігуро.

Зараз ви читаєте новину «Хто отримав альтернативного Нобеля з літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі