четвер, 12 жовтня 2017 07:08

Хрущов назвав головну героїню фільму "Летять журавлі" повією
6

12 жовтня 1957 року відбулася прем'єра фільму "Летять журавлі" режисера Михайла Калатозова. Стрічка отримала "Золоту пальмову гілку" на 11-му Каннському кінофестивалі та "Особливий приз" від Німецької асоціації кінокритиків.

Драму зняли за мотивами п'єси Віктора Розова "Вічно живі". Йдеться про Велику вітчизняну війну, яка розлучила двох закоханих – Вероніку та Бориса. Їх зіграли Тетяна Самойлова та Олексій Баталов. Під час бомбардування гинуть батьки жінки, тому Борис пропонує їй пожити з його родиною. Деякий час від Бориса не було жодних звісток, і Вероніка піддалася на домагання його брата – Марка, якого зіграв Олександр Шворін. Вийшла за нього заміж. Вероніка працює разом із батьком та сестрою Бориса в госпіталі. Завдяки авторитету батька Марк не йде на фронт. Вероніка розуміє, що зробила помилку, коли виходила заміж. Вона пориває стосунки з Марком і чекає на Бориса. Жінка до останнього не вірить повідомленню, що її коханий загинув. Після завершення війни, Вероніка йде зустрічати Бориса на вокзалі. Бере із собою квіти. Але Борис не приїхав, і жінка роздає квіти.

Йдеться про Велику Вітчизняну війну, яка розлучила двох закоханих – Вероніку та Бориса.
Фото: kino-teatr.ru
12 жовтня 1957 року відбулася прем’єра фільму «Летять журавлі» режисера Михайла Калатозова.
Їх зіграли Тетяна Самойлова та Олексій Баталов.
Деякий час від Бориса не було жодних звісток, і Вероніка піддалася на домагання його брата – Марка, якого зіграв Олександр Шворін.
Після завершення війни, Вероніка йде зустрічати Бориса на вокзалі.

Робоча назва картини – "За твоє життя". На Каннському фестивалі "Летять журавлі" переклали як "Quand passent les cigognes" - "Коли пролітають лелеки". Дослівний переклад слова "журавель" на слензі значить "проститутка", а слово "летіти" – омонім до слова "красти", що надало назві стрічки дещо двоякого змісту – "проститутки крадуть".

У СРСР стрічку переглянули 28,3 млн глядачів, у Франції - понад 5,4 млн, у НДР - понад 2,8 млн, 6,5 млн у Польщі та понад 1,6 млн до 1970-го у Чехословаччині. Микита Хрущов дуже розкритикував головну героїню і назвав її повією.

Акторка Тетяна Самойлова за головну роль отримала "Особливу згадку" у Каннах та премію "Юссі" в номінації "Найкраща іноземна акторка" від Німецької асоціації кінокритиків.

Режисер фільму Михайло Калатозов був директором Тбіліської кіностудії. "Летять журавлі" приніс йому світове визнання і низку міжнародних премій. Серед найвідоміших його робіт: "Валерій Чкалов" та "Вірні друзі".

Зараз ви читаєте новину «Хрущов назвав головну героїню фільму "Летять журавлі" повією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі