Ексклюзиви
понеділок, 18 вересня 2023 11:05

Ґрета Ґарбо: "Моя постіль вузька, холодна і цнотлива"
9

18 вересня 1905-го народилася символ минулої епохи, шведська й американська кінозірка Ґрета Ґарбо. Популярність здобула в епоху німого кіно. Зуміла вдало перелаштуватися на звукові фільми. Через слоган "Ґарбо говорить" її перша звукова стрічка "Анна Крісті" мала великий успіх. Акторка ніколи не давала інтерв'ю, автографів і не відвідувала прем'єр своїх фільмів.

 Справжнє ім'я цієї актриси - Грета Густаффсон і батьківщина її Швеція. У п'ятнадцять років Грета Густаффсон працювала в галантерейному магазині, де її побачив багатий аристократ Макс Гампель. Оригінальна краса дівчини вразила його, а холодність - роздражнила. Макс кинувся на приступ замку, який здавався йому неприступним, - і дуже скоро виявився переможцем. Вони одружилися, але разом прожили зовсім недовго. Ініціатором розлучення стала Грета. На превеликий подив Макса, вона заявила, що їй "просто набридло" спільне життя з ним і жодних майнових претензій до чоловіка вона не має. При цьому колишньому подружжю вдалося назавжди зберегти дружні відносини.

На екрані Грета Густаффсон вперше з'явилася в 1922 році у фільмі "Бродяга Пітер" в ролі спортсменки-плавчині. Плавала вона дійсно чудово, але її зовнішність у багатьох викликала подив. Висока і худа, з різкими рисами обличчя і крижаними очима, з вузькими стегнами, широкими плечима і "солдатською" (за висловом одного з критиків) спиною, Грета Густаффсон суперечила канонам жіночої краси того часу. Але грала вона добре, і її запрошували зніматися знову і знову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Люди свідомо знищують людей"- Ремарк любив кальвадос, жінок і життя

У 1926 році вона з'явилася в Голлівуді. Спочатку американська публіка відмовлялася прийняти Ґрету - її зовнішність і манера гри ламали всі стереотипи. На одній з голлівудських вечірок її побачив кінорежисер Моріс Стіллер. Ґрета курила і мовчала. Відчувши на собі пильний погляд незнайомця, вона повернулась і кілька хвилин дивилася на нього з-під примружених повік - без посмішки і без збентеження. А потім з такою ж байдужістю відвернулася, немов їй набридло дивитися.

"Боже мій, хто цей сфінкс?" - захоплено запитав Стіллер.

І запросив Ґрету зніматися. Саме Стіллер запропонував їй взяти псевдонім Ґарбо, і Ґрета погодилася, здивувавши цим багатьох: вона вже встигла здобути славу впертої і незговірливої. Під час зйомок фільму "Плоть і диявол" Ґрета Ґарбо познайомилася з Джоном Гілбертом - видатним актором німого кіно. У 1925 році Гілберт став найбільш високооплачуваним актором в Голлівуді, а після смерті обожнюваного американцями Рудольфа Валентино - найпопулярнішим. Гілберт мав славу безжального серцеїда - доти, поки не зустрів Ґрету Ґарбо. З цього дня інші жінки перестали для нього існувати. А Ґарбо, здавалося, залишалася спокійною. Проте, відразу ж після зйомок вона переселилася до нього, чим вкотре здивувала багатьох.

Навіть в самий пристрасний період їхнього кохання Ґрета Ґарбо потребувала самоти. Спочатку вона час від часу поверталася до себе, а потім Гілберт вибудував для неї поруч зі своїм будинком маленький котедж, висадивши перед його вікнами улюблені Ґретою сосни. Поріг цього котеджу Джон ніколи не переступав без дозволу Ґрети ... Гілберт не раз пропонував Ґарбо одружитися, але вона незмінно відповідала йому відмовою. І раптом одного разу погодилася. Це сталося, коли вони були в гостях у друзів Гілберта - режисера Кінга Видора і актриси Елеанор Бордмен. Ця пара збиралася побратися і жартома запропонувала Ґарбо і Гілберту зіграти подвійне весілля. Актрисі несподівано сподобалася така ідея, і Гілберт почав приготування до весілля. Пізніше він не раз згадував, що кілька тижнів, проведених з Ґретою до дня, на який було призначене весілля, виявилися найпрекраснішими за всю їх спільне життя ... Ґрета стала ставитися до нього тепліше і ніжніше. А напередодні вінчання зникла. У Голлівуд вона повернулася, тільки коли пристрасті через її втечу трохи вляглися. Причин свого вчинку вона так ніколи і не пояснила. Джон Гілберт був невтішний. Пізніше він одружився на актрисі Іде Клер, але прожив з нею лише рік. Він так і не зміг забути Ґрету Ґарбо. Їй теж довелося пережити важке розчарування в любові. Великому диригенту Леопольду Стоковському вдалося викликати у неї справжнє почуття, вони збиралися одружитися, як тільки Ґрета відпрацює за вже укладеними контрактами. Але весілля і цього разу не відбулася - тепер уже з вини нареченого: Стоковский надав перевагу мільйонерці Глорії Вандербілт. Для Ґарбо зрада людини, яку вона не тільки любила, але і безмірно поважала, стала нестерпним горем.

У 1939 році вона знялася в своєму останньому фільмі ( "Ніночка") і в 36 років пішла з кіно. Вона замкнулася в своєму нью-йоркському будинку, відмовляючись приймати гостей і давати інтерв'ю.

"Хочу бути сама", - заявила вона і вперто йшла до цього рішення. Своє самітництво Ґрета порушила лише в 1946 році, несподівано з'явившись на богемній вечірці. Там вона зустріла багатьох давніх знайомих, в їх числі опинився і відомий англійський фотограф Сесіл Бітон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дівчина з найпрекраснішим обличчям" 1920-х років у фотографіях

Вони зустрічалися щовечора, гуляли в Центральному парку і вели нескінченні розмови. Мовчазна Ґрета Ґарбо чомусь стала дуже відвертою з цією людиною. Якось раз вона сказала йому:

"Моє ліжко вузьке, холодне і цнотливе. Ненавиджу його…".

Почувши це, Бітон негайно запропонував їй руку і серце. Як не дивно, Ґарбо прийняла його пропозицію. За розвитком їхнього роману друзі стежили, затамувавши подих. Справа йшла до весілля. Прекрасний фотограф, Сесіл Бітон гостро відчував красу. Він зробив безліч чудових фотографій, які подобалися не тільки оточуючим, але і самій Гретi. Одного разу, під час її від'їзду до Швеції, він передав фотографії в журнал "Вог". Коли Ґарбо дізналася про це, вона прозлютилася. Подзвонила Сесілу і зажадала, щоб він забрав фотографії. Якщо вони з'являться на сторінках журналу, заявила Ґрета, розрив неминучий! Сесіл негайно зв'язався з редакцією, але було пізно: номер уже надрукували. Він надійшов у продаж на наступний день. І, вірна своєму слову, Ґрета припинила будь-які стосунки з Сесілом.

Півтора року він марно домагався примирення. А коли, зневірившись, залишив свої спроби, Ґарбо несподівано сама з'явилася в його номері в готелі "Плаза". Як завжди вона не пояснила свого вчинку. Але Сесіл і не вимагав пояснень, він був щасливий. Правда, Ґрета вже не погоджувалася вийти за нього заміж, хоча Сесіл неодноразово повторював свою пропозицію. Останній раз він запропонував Ґарбо руку і серце в 1956 році - у відповідь вона знову згадала йому вчинок з фотографіями.

"Якщо ти досі не можеш мені цього пробачити, значить, я просто невдаха!" - в гніві вигукнув Сесіл.

Пізніше вона надіслала йому коротку записку: "Я люблю тебе, але ти дійсно невдаха. Ти міг би взяти мене за комір і перетворити в слухняну дівчинку. Ти міг би утримати мене. Але ти не зробив цього. Прощай". Сесіл був вражений. Ще цілих три роки він намагався домогтися пробачення Ґарбо. Але цього разу її рішення було остаточним. І її самітництво - теж остаточним.

У 1959 році Сесіл Бітон одружився з Джун Осборн, удові піаніста Франца Осборна. А в 1972-73 роках він опублікував свої щоденники, в яких багато місця займали спогади про Ґрету Ґарбо. Але ж вона так старанно приховувала своє особисте життя! Ці книги стали бестселерами, але більшість друзів відвернулося від Бітона, вважаючи, що він зрадив Ґрету. Бітон намагався порозумітися з Гарбо, дзвонив і писав їй. Вона кидала трубку, ледь почувши його голос, і повертала його листи нерозпечатаними. Всі ці переживання стали причиною інсульту, після якого Бітона частково паралізувало. Але і тоді Ґарбо не зглянулася над ним. Лише в 1980 році, коли Бітон вмирав від другого інсульту, Ґарбо, якій було вже за сімдесят, приїхала до нього в лікарню. Вона увійшла, сіла на край ліжка і сказала:

"Бітті, я повернулася".

"Я щасливий! - простогнав Бітон. - Може, тепер ти пробачиш мене?"

Через чотири дні він помер. І всі ці чотири дні Ґрета Ґарбо не відходила від його ліжка.

Залишок життя вона провела самітницею. Вона померла в 1990 році у віці 85 років, від ніркової недостатності та запалення легенів.

Оскільки у актриси не було родини, все її статки - тридцять два мільйони доларів - дісталися племінниці.

Цікаве:

Людям, які приходили побачити Чарлі Чапліна або Ґрету Ґарбо на великих екранах, рекомендували зняти капелюхи, утриматися від куріння всередині приміщення і "аплодувати тільки руками". Так нагадували публіці ази етикету.

Ремарк говорив, що в компанії Чарлі Чапліна, Ґрети Ґарбо, Ернеста Хэмингуея почувається маленькою людиною.

У 30-ті роки брови залишалися тонкими, як і десятиліття до цього. Проте образ став більш "драматичним" - брови театрально вигнуті. Немов дівчина чогось постійно дивується. Еталоном краси була Ґрета Ґарбо - саме ця актриса задала моду на таку форму.

Анну Кареніну" Толстого екранізовували близько 30-ти раз. Ґарбо зіграла її двічі.

Грецький мільярдер Онассіс справді переспав з усіма голлівудськими зірками. Йому відмовила тільки Ґрета Ґарбо.

Зараз ви читаєте новину «Ґрета Ґарбо: "Моя постіль вузька, холодна і цнотлива"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі