четвер, 30 червня 2011 13:30

Фільм про Чорнобиль переміг на кінофестивалі у Брюсселі

Фільм про Чорнобиль переміг на кінофестивалі у Брюсселі

Фільм Олександра Міндадзе "У суботу" про Чорнобильську трагедію отримав гран-прі міжнародного кінофестивалю у Брюсселі, який проходив з 22 по 29 червня.

За сюжетом стрічки партійний працівник Валера з Прип'яті випадково стає свідком катастрофи. Його зіграв 27-річний російський актор Антон Шагін, відомий за фільмом "Стиляги". Валера намагається вивезти з міста кохану дівчину, натомість вона йде в магазин за новими туфлями і співає на весіллі, бо їй вже заплатили наперед.

"Це не пряма історія про Чорнобиль із з'ясуванням причин аварії або деталей її ліквідації. Мабуть, такий фільм ще чекає на свою реалізацію. Ми робили кіно про сьогоднішній день, про наше життя в постійному сусідстві з катаклізмами. Про людей, які від них чомусь не тікають. Задумав фільм 2005-го, коли почув спогади очевидців. Мене зацікавило, що у день аварії в Прип'яті було 16 весіль", - розповів режисер.

3 млн євро на фільм дали Україна, Росія та Німеччина. Зйомки проходили на тепловій електростанції в Світлодарську на Донеччині та в Енергодарі Запорізької області, неподалік тамтешньої АЕС. У лютому кіно показали у конкурсній програмі Берлінського кінофестивалю. Але тоді нагород стрічка не отримала.

"Брюссель був першим європейським містом, в який я потрапив зовсім молодим кінематографістом вже 30 років тому. Життя повернуло не з моєї волі, а з якихось своїх мудрих законів, показавши, що я не дарма всі ці роки працював у кінематографі", - сказав Олександр Міндадзе.

"У суботу" став переможцем Брюссельського кінофестивалю за рішенням міжнародного журі на чолі з авторитетним французьким актором, режисером і сценаристом Жаком Вебі.

"Ця історія про один день, який так багато змінив не тільки в історії нашої країни, поєднує сучасний погляд на події, що відбулися з документами 25-річної давнини. Той факт, що вона надає вражаючий художній ефект не тільки на тих, хто пережив подібні ситуації, означає, що фільм вийшов", - зазначив продюсер фільму Олег Кохан.

Крім фільму Міндадзе за головний приз в основному конкурсі боролися 10 картин. Серед них цьогорічний тріумфатор іспанської премії "Гойя" в номінаціях кращий фільм, режисер, акторські роботи першого та другого планів - "Чорний хліб" режисера Аугусто Вілларонга.

Цього року щорічний Європейський кінофестиваль у Брюсcелі відібрав більше 40 фільмів з 867 для участі в програмі. Крім двох основних конкурсів повнометражних і короткометражних фільмів, в рамках фестивалю були представлені програма "Панорама", "Hello Sundence" та допрем'єрна програма.

Брюссельський кінофестиваль відомий як першовідкривач молодих талантів європейського кінематографу. Крім того, фестиваль відстежує відомі режисерські імена та запрошує престижних гостей.

Нагадаємо, що національна прем'єра і прокат фільму "У суботу" Олександра Міндадзе відбулися в рамках 25-ої річниці катастрофи на Чорнобильській АЕС наприкінці квітня 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «Фільм про Чорнобиль переміг на кінофестивалі у Брюсселі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі