Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2020 14:41

У Довженко-центрі провели обшук
3

Поліція та СБУ проводять обшуки у столичному Національному центрі Олександра Довженка
Фото: facebook.com
Поліція та СБУ проводять обшуки у столичному Національному центрі Олександра Довженка
Поліція та СБУ проводять обшуки у столичному Національному центрі Олександра Довженка

Національний центр Олександра Довженка оголосив про настання стану неплатоспроможності. Обігові кошти підприємства вичерпано.

У центрі повідомили, що від початку 2020 року не отримали планованого державного фінансування за бюджетною програмою "Державна підтримка кінематографії". Міністерство фінансів не затвердило поданого Міністерством культури проєкту паспорта програми.

"Однією з причин незатвердження паспорта є саботаж керівництвом Державного агентства України з питань кіно своїх обовʼязків у частині організації бюджетного процесу та подання в Мінфін занижених показників фінансування Центру", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці центру у Facebook.

Центр звертався до Мінкульту та Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики з проханням поновити фінансування інституції, але це не дало результатів.

"Оскільки бюджетними коштами покривається 70% заробітного фонду Центру, станом на травень, невиплаченою лишається заробітна плата працівників за січень та лютий 2020 року. Зважаючи на відсутність фінансування, адміністрацією Центру було прийнято рішення переведення всього особового складу в простій в березні-травні зі збереженням 2/3 окладу.

Весь дохід від господарської діяльності Центру за березень-квітень було спрямовано на виплати заборгованості по зарплаті за відповідні місяці. Водночас Центр власним коштом здійснював сплату необхідних податків та зборів, оплату комунальних послуг та охорони, забезпечуючи збереженість фільмофонду, архівного та музейного фондів Центру.

Однак через введення на території України карантину основний дохід Центру, який на 70% складається з доходу від оренди нерухомого майна та проведення заходів, в березні-квітні було повністю втрачено".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після видання російської книжки з видавництва "Наш формат" звільнилися топменеджери

У Довженко-центрі кажуть, що з кінця травня не спроможні більше сплачувати обовʼязкові податки та чинні зобовʼязання за договорами. А поновлення фінансування через незатвердження паспорта бюджетної програми найближчим часом не прогнозується.

"Адміністрація Центру зробила все, що в її силах, щоб стримати катастрофічну ситуацію, що склалася через відсутність бюджетного фінансування та тотальну втрату доходів через дію карантинних обмежень, упродовж 5 місяців забезпечуючи функціонування інституції. На жаль, ресурси Центру повністю вичерпано.

Як член Міжнародної федерації кіноархівів Центр змушений повідомити правління федерації про загрозу цілісності унікального фільмофонду, охорону та дотримання кліматичних умов зберігання котрого далі забезпечувати змоги не має.

Діяльність Центру впродовж останніх 5 років, коли було здійснено структурне реформування інституції, визнано експертами успішним кейсом у сфері державного управління. Одна з небагатьох прибуткових державних культурних інституцій, Центр навіть кризовий перший квартал 2020 року завершив із прибутком. Однак, нам, на жаль, не вдалося забезпечити інституційної сталості Центру, а запасу міцності та власних резервів вистачило лише на 5 місяців. Нам шкода, що історія інституції завершується в такий сумний спосіб".

Генеральний директор підприємства Іван Козленко також повідомив на своїй сторінці у Facebook, що в Довженко-центрі почався обшук поліції та СБУ.

"Вилучають документи, - пише Козленко. - Із сьогоднішньою нашою заявою це не пов'язано. Розслідують кримінальну справу за Актом ревізії ДАСУ".

Національний центр Олександра Довженка - це державний фільмофонд, найбільший кіноархів України. Заснований 1994 року. Зберігає понад 6 тис. художніх, документальних та анімаційних українських і закордонних фільмів та тисячі архівних документів з історії вітчизняного кіно.

Зараз ви читаєте новину «У Довженко-центрі провели обшук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі