середа, 18 травня 2022 11:33

День музеїв 2022: в які музеї в Києві можна піти безкоштовно

День музеїв 2022: в які музеї в Києві можна піти безкоштовно
В Україні відзначають День музеїв. Фото - Олена Павлова

Сьогодні, 18 травня, у світі відзначають День музеїв. До музеїв у цей день зазвичай можна потрапити безкоштовно. В Україні через напад країни-агресорки Росії, більшість музеїв зачинена для відвідувачів. Проте у Києві поступово відновлюють роботу найбільші заклади культури, частина представила нову експозицію й лекційну програму.

Gazeta.ua пропонує дізнатись, в які музеї Києва можна потрапити 18 травня безкоштовно, та що подивитись у київських музеях у травні 2022.

Музей "Софія Київська"

Музей "Софія Київська" днями відкрився для відвідувачів. З нагоди Дня музеїв - безкоштовно можна потрапити до чотирьох топових музеїв столиці.

"З нагоди Міжнародного Дня музеїв, який святкується щорічно 18 травня, Національний заповідник "Софія Київська" запрошує всіх охочих відвідати об'єкти культурно-історичної спадщини!
Саме для вас будуть відкриті: територія Національного заповідника "Софія Київська", Кирилівська церква XII ст., Золоті ворота XI ст., Андріївська церква XVIII та її оглядовий майданчик.
Вхід вільний!" - написали на сторінці музейного комплексу.

Музей історії Києва

Музей історії міста Києва поки що не відкриває зали для відвідувачів, проте з нагоди свята, там проводитимуть лекції. Поки що анонсували три заходи.

"Щороку Міжнародне об'єднання музеїв та музейних працівників пропонує в програмах до цього дня відтворювати якусь спільну для всіх провідну тему. Діяльність музеїв під час війни росії проти України сповнена викликів, але ми не зупиняємось і приготували для вас 3 лекції на цікаві та як ніколи актуальні теми.
- 18.05 "Київські мозаїки Голосієва: українська ідентичність"
Лекторка: провідна наукова співробітниця Юлія Кучма
- 22.05 "Постать Миколи Міхновського в контексті переіменування вулиць Києва"
Лектор: провідний науковий співробітник Микола Козачок
- 25.05 "Десять історій з життя та творчості Городецького"
Лекторка: провідна наукова співробітниця Вікторія Новак", - написали на сторінці музею.

Музей шістдесятництва

Музей шістдесятництва також відновлює роботу після довгої перерви, яку змушені були зробити через воєнні умови. З нагоди Дня музеїв тут проведуть захід, що стосується витворів мистецтва Маріуполя. Місто катастрофічно постраждало від обстрілів росіян, за підрахунками, близько 90 відсотків забудови знищено. Серед знищених і пошкоджених пам'яток - унікальні витвори мистецтва. Лекція викладуть онлайн.

"Ну як? Спробуємо перший захід?)
18 травня о 12:00 в Музеї шістдесятництва відбудеться лекція мистецтвознавиці Наталі Кукіль "Художня історія маріупольських панно".
Ви дізнаєтеся про:
- становлення мозаїчної монументалістики,
- естетику "української колористичної школи" Григорія Синиці,
- творчу співпрацю художників,
- особливості техніки та художній символізм найбільш знакових робіт.
Мистецтвознавиця детально зупиниться на макетах мозаїчних панно, які зберігаються у фондосховищі Музею шістдесятництва, а саме "Дерево життя" і "Боривітер", які 1967 року в Маріуполі реалізувала група художників-шістдесятників (Алла Горська, Віктор Зарецький, Галина Зубченко, Борис Плаксій, Григорій Пришедько).
Вхід — вільний", - написали в повідомленні.

Музей історії України у Другій світовій війні

У Музеї Другої світової день відкритих дверей до експозиції просто неба.

"18 травня у Міжнародний день музеїв з радістю чекаємо гостей на виставці бойової техніки та озброєння!
Відтепер можна відвідати експозицію під відкритим небом, гелікоптер Мі-24, літаки Лі-2 та МіГ-23.
Ви зможете переглянути зразки бронетанкової та авіаційної техніки, гармат і реактивних установок, морської зброї ХХ ст. В кабінах гелікоптера та літаків можна відчути себе військовим пілотом, штурманом або радистом. Помилуйтеся скульптурою "Батьківщина-мати" та лівим берегом міста з території Меморіалу.
Нагадуємо, що доступна аудіоекскурсія територією Меморіалу за допомогою ресурсу izi.travel для Android та iOS або за посиланням", - написали в музеї.
⏰Розклад роботи:
вт – нд – від 10:00 до 19:00, каса – до 18:30
пн – вихідний.

Мистецький арсенал

Музейний комплекс "Мистецький арсенал" поки що не відновив свою роботу офлайн. Проте на сторінці заходу пропонують віртуальні тури для відвідувачів. Включають гід масштабним проєктом "Арсеналу" - виставкою "Футуромарення" про українських авангардистів.

"Завітайте до Мистецького арсеналу віртуально.
3D-тури виставкових проєктів "Футуромарення", "Чутливість. Сучасна українська фотографія", "Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!", "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив" та вражаючі розповіді аудіогіда доступні для вас 24/7!
- "Футуромарення" ➡ аудіогід українською та англійською мовами. Виставка присвячена яскравому авангардному спалаху — футуризму. Експозиція презентує найбільш радикальну візію мистецтв 1920-х в Україні: деструкції старої мистецької форми та її модернізації.
На виставці представлені майже півтисячі експонатів — знакові, і маловідомі твори з 19 державних інституцій культури (музеїв, архівів, бібліотек, дослідницьких центрів) та 8 приватних колекцій, архівні документи, фотографії, ігрові та хронікальні кінострічки.
- "Чутливість. Сучасна українська фотографія" ➡ аудіогід українською та англійською мовами.
Фотографія як документ часу, соціальна критика, спостереження, фантазії, спосіб розповісти про себе — виставка репрезентує множинність методів роботи з фотографічним медіумом в Україні протягом майже трьох останніх десятиліть. В дев'яти залах Мистецького арсеналу представлені близько 700 робіт понад шістдесяти авторів(ок) та художніх об'єднань.
- "Андрій Сагайдаковський. Декорації. Ласкаво просимо!" ➡ аудіогід українською мовою. Виставка є частиною циклу досліджень видатних українських художників, які вплинули на розвиток мистецтва упродовж останніх тридцяти років.
Проєкт сучасного художника Андрія Сагайдаковського вирізняється своїм експериментальним характером — простір перетворився на тотальну інсталяцію, створену митцем. Творчий метод автора побудований на використанні звиклих речей в незвичний спосіб. У своїй творчості митець застосовує аномальні звуки, їдкі та специфічні запахи, "трешові" матеріали, кострубаті написи.
- "Кожны дзень. Мистецтво. Солідарність. Спротив" ➡ аудіогід українською, білоруською та англійською мовами. Виставка представляє роботи майже півсотні художників та художниць, які розкривають історію протесту та феномен солідарності в Білорусі.
Виставковий проєкт фокусується на дослідженні солідарності, "слабких" тактик спротиву, революційної поетики, технологічних інфраструктур, механізмів державного насильства, емоційного ландшафту та просторового й архітектурного вимірів протесту", - написали в "Арсеналі".

Внаслідок нападу Росії на Україну знищено унікальні культурні пам'ятки - серед них музеї. Так, Маріупольський художній музей ім. Куїнджі був знищений прямим влучанням авіабомби. Музей старожитностей у Чернігові постраждав під час ворожих обстрілів. Охтирський міський краєзнавчий музей — вибиті вікна, понівечені стіни, зруйнований дах. Іванківський історико-краєзнавчий музей вигорів вщент. Національний музей Григорія Сковороди окупанти зруйновали прямим влучанням ракети. "Не виникає сумнівів, що все це було зроблено свідомо, аби знищити наш культурний спадок. Адже музеї — це величне сховище безцінних реліквій народу. Ми маємо тримати культурний фронт! Активно шукати засоби захисту культурної спадщини, діджиталізуватися, евакуювати найцінніші експонати — зараз це наше сьогоднення", - коментують у музейному комплексі "Софія Київська".

Зараз ви читаєте новину «День музеїв 2022: в які музеї в Києві можна піти безкоштовно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі