Ексклюзиви
пʼятниця, 16 січня 2015 12:41

ЦРУ займалося виданням роману Пастернака "Доктор Живаго" після його заборони в СРСР

ЦРУ займалося виданням роману Пастернака "Доктор Живаго" після його заборони в СРСР

Центральне розвідувальне управління США (ЦРУ) розсекретило 99 документів, що стосуються роману російського письменника Бориса Пастернака "Доктор Живаго". В директивах, опублікованих на сайті ЦРУ, зокрема, сказано, що американська розвідслужба підтримувала видання книги і наказувала опублікувати її максимально можливим тиражем.

Як випливає з одного матеріалу, датований 1957 роком, спецслужби рекомендували приділити роману Пастернака більше уваги, ніж іншим радянським творів. Крім того, було зазначено, що "Доктор Живаго" повинен бути представлений до Нобелівської премії: це допоможе руйнування "залізної завіси".

В директивах також зазначено, що ЦРУ сприяло поширенню та інших творів, які в СРСР перебували під офіційним або негласною забороною. Серед них багато сатиричних творів і публіцистики.

Роман "Доктор Живаго" Борис Пастернак закінчив у 1955 році, однак радянські видавництва відмовлялися публікувати рукопис як антирадянський. Вперше роман був надрукований в Італії в 1957-м. Потім протягом декількох років книга на різних мовах з'явилася в Нідерландах, Великобританії і США.

Через три роки після написання роману письменника була присуджена Нобелівська премія в області літератури з формулюванням "за значні досягнення в сучасній ліричній поезії, а також за продовження традицій великого російського епічного роману". Через тиск радянської влади йому довелося відмовитися від нагороди. Через 30 років вона була передана сину Євгенію Пастернаку.

Зараз ви читаєте новину «ЦРУ займалося виданням роману Пастернака "Доктор Живаго" після його заборони в СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі