четвер, 22 червня 2017 14:20

Через мутацію голосу "Маленький Стіві Вандер" зник зі сцени

Через мутацію голосу "Маленький Стіві Вандер" зник зі сцени
Маленький Стіві Вандер. Фото: Вікіпедія

22 червня 1963 року 13-річний співак Стіві Вандер, відомий тоді як Маленький Стіві Вандер, із концертним синглом "Fingertips (Part 2)" вперше увійшов до вершини американських хіт-парадів. Звукозаписна фірма "Motown" видала серію альбомів, рекламуючи Вандера як "дванадцятирічного генія".

Народився Стіві Вандер 13 травня 1950 року в Мічигані, США. В ранньому віці осліп, міг бачити лише на 20-30%. З дитинства співав у церковному хорі разом з матір'ю, братами і сестрами. В 10 років хлопчик співав і грав на піаніно і барабанах. 1961 року Вандера запримітив співак Ронні Уайт і організував йому прослуховування на фірмі "Motown". Там відразу уклали угоду з молодим артистом, давши йому псевдонім Літл Стіві Вандер. Перед підписанням контракту, продюсер Motown Кларенс Пол заявив, що "Стіві - восьме чудо світу"! Так з'явився псевдонім співака - "Чудо-Стіві" або "маленький Стіві Вандер".

У віці 13 років Стіві записує свій перший справжній хіт - Fingertips (Pt. 2), сингл був узятий з альбому 1963 року Recorded Live: The 12 Year Old Genius. Пісня за участю Стіві в якості вокаліста і виконавця на бонгах і губній гармоніці, а також юного Марвіна Гея на ударних стала хітом № 1 в американських поп- і R'n'B чартах. Однак спроба повторити успіх синглом "Fingertips" закінчилась невдачею, а коли 1964 року у Стіва почалась мутація голосу, його кар'єра тимчасово перервалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стіві Вандер розлучився з дружиною

Повернувся він 1965 року з міжнародним хітом "Uptight (Everything's Alright)". Співавторами цієї танцювальної композиції були сам Вандер, Генрі Косбі та Сільвія Мой. 1970 року Вандер одружився з колегою по фірмі "Motown" вокалісткою Сайрітою. Черговий альбом "Innervisions" 1973 року повторив успіх попередника і приніс нові сингл-хіти - "Living For The City" та "Higher Ground". У серпні 1973 року Вандер сильно постраждав в автокатастрофі і внаслідок цього його подальша творчість була присвячена смерті та духовним проблемам. Виданий 1974 року альбом "Fulfillingness' First Finale" був найкращим прикладом цього нового підходу Вандера до музики. Подвійний альбом "Songs In The Key Of Life" (1976) визнали найкращою і найсміливішою роботою артиста у всій попередній кар'єрі. Ця робота підтвердила статус Вандера як одного з найнезвичніших музикантів та автора пісень.

Стіві Вандер — автор понад 30 альбомів, лауреат 22 премій Греммі, у 1989 його ім'я було занесено до Зали слави рок-н-ролу. У Списку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone його творчість представлена чотирма альбомами.

Зараз ви читаєте новину «Через мутацію голосу "Маленький Стіві Вандер" зник зі сцени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі